Matka ABC - väikesed, aga olulised asjad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: RMK Matkatee

Peale telgi, magamiskoti, madratsi, toidu ja rõivakomplekti soovitavad kogenud matkamehed võtta ühes ka näiteks välipliidi.

Matkaja, kes asub teele, peab arvestama, et alati ei saa toitu lõkkel valmistada. Võib juhtuda, et kuuma ja kuiva suve tõttu on tule tegemine keelatud või nädalavahetusel puhkamas käinud turistid on lõkkepuud ära põletanud. Siit ka praktiline nõuanne kõigile matkasellidele, kes rajale asuvad: võtke oma välipliit kaasa. Nii ei ole te lõkkekohtadest sõltuvad. Samuti saab välipliidil kuuma jooki ja toitu kiiremini valmistada kui lõkkel. Välipliite on erinevaid, mõned töötavad gaasil, mõned bensiinil, mõned alkoholil, mõned looduslikel toorainetel nagu käbid ja kuiv metsasodi. Aga seljakotis olgu üks selline matkasellil kindlasti!

Varu hulgi sokke!

Jalgsi seljakotiga matkaja peaks varuma kaasa piisavalt eriotstarbelisi matkasokke. Tavaline puuvillane niidisokk tekitab kergesti ville, see aga võib rikkuda kogu matka. Villide ennetamiseks peaks olema esmaabipakis vastav kreem, mida enne rännaku algust jalgadele määrida. Ohtralt tasub kaasa võtta ka geelplaastreid ja midagi haavade puhastamiseks.

Sääsevõrk on mürgist parem

Suvisel ajal tasub matkajal kasutada sääskede kaitseks pikki riideid ning kanda peas sääsevõrku. Igasugused kehale pritsitavad ja hõõrutavad sääsetõrjevahendid on mürgised ka inimesele ja nende pikemaajaline kasutamine võib põhjustada terviseprobleeme. Lihtsamal juhul võite tunda peavalu, iiveldust või nõrkust.

Kunstlikest sääsetõrjevahenditest on parimad suitsevad sääsespiraalid või -küünlad. Need hoiavad suurema jao pinisejaid eemal. Abi on ka sellest, kui panna ümber laagriplatsi hõõguma väikeseid käbihunnikuid, kuid siis tuleb väga hoolsalt tuleohutust jälgida, et mitte metsa maha põletada.

Tõnu Jürgenson, matkaekspert
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles