Matka ABC – telk ja saapad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matkasoovitus
Matkasoovitus Foto: RMK Matkatee

Kaks asja, mis võivad matka rikkuda või päästa on saapad ja telk.

Ööbimiseks tasub kasutada väiksemaid ja kergemaid telke, neid on kergem kaasas tassida. Telk olgu aga veekindel ja korralik, mitte toidupoest ostetud odav „suvepäevade“ versioon. Arvesta telgi püstitamisel, et vaid hoolikalt pingutatud kate peab vett.

Ööbimisks võib kasutada ka koormakatet või spetsiaalset kaasaskantavat varjualust. Sellised lahendused on aga tuule suhtes tundlikud ja ka putukad pääsevad ligi. Varjualuse puhul on abi suuremast sääsevõrgust, mis ulatub ülesriputatult üle kogu magamiskoti.

Võta plätud kaasa

Jalanõudest sobivad suvisel ajal liikumiseks väga hästi maastikujooksuks mõeldud spordijalatsid, mis on soovitavalt jäigema tallaga. Pehme tallaga jalanõu ja seljakotiga matkates väsivad jalad kiiremini. Kevadel ja sügisel tuleks kasutada klassikalist matkasaabast, soovitavalt täisnahkset. Kõrge sõjaväesaapaga pikemalt matkates kipuvad jalad rohkem väsima kui poolkõrge matkasaapaga. Spordijalanõudega matkates on oht hüppeliigest vigastada.

Hea kui matkasellil on seljakoti küljes varuks ühes plätud. Puhkehetkel ja õhtul laagris taastuvad jalad plätusid kandes päevasest tampimisest kiiremini.

Võta kaasa ka hea varu matkasokke, sest neid tuleb vahetada isegi paar korda päevas.

Varustust kottidest kuni telgini saab matkapoodidest ja laenutustest ka rentida. Nii saad leida endale hästi sobiva varustuse ja ka raha kokku hoida.

Tõnu Jürgenson, matkaekspert

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles