Šokk USA-s: olümpiarõivad valmisid Hiinas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moelooja Ralph Lauren
Moelooja Ralph Lauren Foto: Reuters

Ralph Lauren tõotas, et teeb USA tiimile 2014. aasta taliolümpiaks rõivad Ameerikas – pärast kongressi vihapurset, kui ilmnes tõsiasi, et tänavused olümpiavormid valmisid Hiinas.

«Ralph Lauren lubab arutada meie tööstusharus ja valitsusega võimalusi tõsta tootmise osakaalu USAs,» ütles ettevõte. «Me otsustasime, et USA meeskonna ava- ja lõputseremoonia riietus 2014. aasta taliolümpiaks valmib USAs.»

Otsus sündis pärast kongressi intensiivset survet.

Mõned seadusandjad nõudsid, et Hiinas valmistatud komplektid ära põletataks ning asendataks kodumaistega.

«Meie olümpiasportlased ei treeninud kogu elu selleks, et tõmmata selga Hiina vormid,» ütles reedel demokraadist New Yorgi senaator Chuck Schumer.

Schumer saatis USA olümpiakomiteele vihase kirja, milles andis teada, et Rochesteris New Yorgis baseeruv õmblusettevõte Hickey Freeman on valmis ise esindusdressid Londoni avatseremooniaks valmis tegema.

Enne Schumerit oli Demokraatide liider kongressis Harry Reid esinenud salvava väljaütlemisega, et USA olümpiakomiteel «peaks olema häbi».

«Ma arvan, et neil peaks olema piinlik. Ma arvan, et nad peaksid võtma need univormid, tegema neist suure kuhja ja panema tule otsa. Ning alustama algusest,» ütles Reid.

«Kui neil poleks ka midagi muud, kui särgik, kuhu on käsitsi USA peale kirjutatud, siis sellega nad peaksidki leppima.»

Vabariiklaste spiiker esindajatekojas John Boehner nii agressiivselt ei väljendunud, kuid ütles siiski, et olümpiakomitee «oleks võinud toimida targemalt».

Reaktsioon peegeldab kongressis süvenevat viha Hiina peale ning muret globaliseerumise mõju pärast majandusele – mida võimendab valimisaasta poliitika.

Nii president Barack Obama kui vabariiklaste kandidaat Mitt Romney üritavad üksteist Hiina-retoorikaga üle trumbata.

Obama on rünnanud Romneyt vihaselt selle eest, et viimane propageeris omal ajal Bain Capitali juhina tööde tellimist väljastpoolt USAd.

USA olümpiakomitee ütles reedel, et võtab «kongressi ja rahva muret tõsiselt», kuid ei saa Londoni mängude eel olukorda parandada, kuna «rõivaste jaotusprotsess» käivitub juba nädalavahetusel.

Küll aga palus komitee ameeriklastel oma meeskonda toetada ja julgustada.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles