Ringlusest kõrvaldatud võltsitud eurode hulk on vähenenud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestist leitud võltsitud 100eurone.
Eestist leitud võltsitud 100eurone. Foto: Eesti Kohtuekspertiisi Instituut

2012. aasta esimeses pooles kõrvaldati ringlusest kokku 251 000 võltsitud europangatähte, mis on 15 protsenti vähem kui eelmise aasta samal perioodil ja 19 protsenti vähem eelnevast kuuest kuust, teatas Euroopa Keskpank.

Kõige enam võltsitakse endiselt 20- ja 50-euroseid pangatähti. Viimasel kuuel kuul on võltsitud 20-euroste pangatähtede osatähtsus vähenenud ja võltsitud 50-euroste pangatähtede osatähtsus mõnevõrra suurenenud. Kaks kõige enam võltsitud nimiväärtust kokku moodustasid 2012. aasta esimesel poolel 77,0 protsenti kõigist võltsingutest. Kolmandaks enim võltsitud nimiväärtuseks oli 100-eurone pangatäht, mille võltsingud moodustasid 17,0 protsenti kõigist valerahadest. Teisi nimiväärtusi (5-, 10-, 200- ja 500-eurone) võltsitakse väga vähe.

Siiski soovitab Euroopa keskpank olla tähelepanelik ja pangatähtede ehtsust kontrollida. Võltsingute eristamiseks tuleb rahatähte katsuda, vaadata ja kallutada. Kahtluse korral tuleks pangatähte võrrelda mõne teise pangatähega, mille ehtsus on teada. Lisaks võib alati, kui tekib kahtlus, et tegu on võltsitud pangatähega, tuleks võtta ühendust politseiga või oma ringi keskpangaga, kui see on riigi tava kohaselt lubatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles