Aednik: ärge süüdistage teetigude levikus puukoole

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lusitaania teetigu
Lusitaania teetigu Foto: Keskkonnateabe keskus

Tallinnas Kristiine linnaosas asuva Haljassaare puukooli perenaise Vilgo Vahesaare sõnul ei tasu lusitaania teetigude levitamises süüdistada ainult puukoole, sest inimesed ise toovad võõrsilt sisse taimi, mida ei kontrollita.

Tallinnas Kristiine linnaosast on mitu aastat tulnud teateid seal leitud lusitaania teetigude kohta. «Meil olid need teod kaks aastat tagasi, aga sel aastal võin käe südamele pannes kinnitada, et meie aias neid ei ole,» rääkis Kristiines asuva Haljassaare puukooli perenaine Vilgo Vahesaar.

Ta lisas, et on ka ise arutanud, kas see võib olla tänu sellele, et nad on olnud usinad rohijad, või on asi selles, et on likvideeritud kompostihunnikud, kus tigudel elada meeldib.

«Eestis süüdistatakse puukoole, aga te võite need endale ka toalilledega koju tuua, sest ega inimene poes ju Hollandist toodud toalille mulda ei uuri, et ega seal teomunasid sees ei ole,» rääkis Vahesaar.

Aedniku sõnul tasuks praeguses olukorras süüdistamise asemel jagada pigem soovitusi, kuidas neist tigudest lahti saada, näiteks kas piisab tavalisest mürgist.

«Pigem tuleks teha profülaktikat, sest maailm on lahti ja ka eraisikud toovad taimi sisse. Nii nad (teod – toim) ja taimehaigused tulevad,» sõnas Vahesaar ja lisas, et kui puukoole kontrollitakse, siis eraisikuid ei kontrolli keegi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles