Alasti lapsed rannas – tabu või tavaline nähtus?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laps rannas. Pilt on illustreeriv.
Laps rannas. Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Suvel võib ikka näha rannas pisikesi lapsi, kel pole ujumisriideid seljas. Mõnikord on alasti ka veidi suuremad lapsed, kel pole ujumismähet enam tarvis. Küsisime emadelt, mida nad laste alastusest supelrannas arvavad ja kuidas on nende arvates kõige õigem käituda.

Kahe väikese lapse ema Kertu sõnas, et tema lapsed pole rannas kunagi üleni paljalt olnud. «Alati on olnud jalas kas siis mähe või ujumispüksid,» lisas ta.

Naise sõnul on alasti lapsi nähes häiriv just see, et lapsevanemad ise on riides, aga lapsed jooksevad paljalt ringi. Enda lastel hoiab ta ujumisriideid seljas, sest kardab rannas jalutavate vanameeste pilke.

Kolme poja ema Maarika aga pilke ei karda. «Minul isiklikult pole midagi selle vastu, kui väikelaps on rannas alasti. Esimesel kahel eluaastal võib ju vabalt olla, iseasi kas see ka talle hea on,» nentis ta. «Selles mõttes, et kui liiv sinna pepu vahele läheb, siis see võib põletikku tekitada.»

Maarika meelest ei ole selles midagi imelikku, kui ta kolmeaastane laps on mere ääres riieteta. «Kuigi kodus jookseb poiss soojade ilmadega omal vabal soovil paljalt ringi, on ta hakanud mõistma, et avalikus rannas on inimestel ikkagi püksid jalas,» selgitas naine lapse arusaamist.

Aastasele lapsele naine rannas midagi jalga ei pane, sest tema sõnul läheks mähe vett täis ja ujumispükstel ei näe ta sellises vanuses mõtet. «Ta kaldub rohkem beebide poole veel. Beebile ju ei pane ujumispükse jalga,» avaldas ta arvamust.

Poiste ema sõnas, et perverte ta ei karda, sest ei usu, et neid on nii palju. «Vaevalt, et nii kui randa lähen lastega, siis on kohe keegi platsis ja jõllitab mu lapsi,» muigas ta. «Linnas olen küll ühte perverti kunagi näinud, kes vaatas mu last väga ilastava pilguga. Laps ütles, et see mees vaatas teda, nagu tahaks teda lakkuda. Selline see nägu ka oli, õudne.»

Mirjam leidis, et iga lapsevanem otsustab ise, mis on tema lapsele hea ja mis on eetiline. «Ükski normaalne täiskasvanu ei vaata väikse lapse genitaale mingi tagamõttega nagu ei vaata ta ka imetava ema rinda. Imetamise ajal on see hoopis midagi muud kui erutuspiirkond,» selgitas ta.

Siiski on ema arvates hügieeni seisukohalt õigem see, kui lapsel on rannas püksid jalas. «Veel parem oleks, kui peale ujumist oleks need kuivad ja puuvillased. Minu tütrel on seljas siis kas trikoo või lihtsalt ujumispüksid, sest ta on veel nii väike ega vaja rinnakaitset.»

Naine tunnistas, et teda häirib see, kui alates 3-aastased lapsed on paljalt suure hulga rahva ees. «Kindlasti on osad ebanormaalse mõtlemisega täiskasvanud teise silmavaatega kui normaalsed.»

Kadril on kaks väikest tütart. Teda see ei häiri, kui teiste lapsed alasti on, kuid enda lastel ta avalikus rannas kunagi paljalt olla ei lase. «Mõttetu ühiskondlik tabu, aga mis teha,» nentis ta. «Nii tundub õigem.»

Julia ei näe väikelaste riieteta rannarõõmudes mitte mingit probleemi. Tema meelest peaks laps kandma ujumisriideid siis, kui ta räägib juba selget juttu, saab aru meeste ja naiste erinevustest ning tunneb selle vastu kõrgendatud huvi. «Minu poiss oli rannas alasti umbes kuni teise eluaastani,» meenutas ta. «Kolmeselt olid tal juba ujumispüksid jalas.»

Kristina meelest on väikelapse alastus iga vanema enda otsus. «Oleme mehega jõudnud seisukohale, et meie lapsed käivad rannas kindlasti ujumisriietega. Üks põhjus on tõesti see, et me ei tea, millised on võõrad inimesed meie kõrval, teiseks aitab see lastele kohale viia põhimõtet, et võõraste inimeste läheduses ei olda alasti - alastus on isiklik,» põhjendas ta. «Võõrad paljad lapsed minu silma ei häiri.»

Kristina lisas veel, et suur osa vanemaid meil ei taju, et laps on seksuaalne olend väiksest peale ja vajab seetõttu ka eakohast seksuaalkasvatust. «Meenuvad näited, kus laps pole oma vanemaid paljalt näinud, kuid sama laps lippab võõraste ees alasti ringi,» sõnas ta. «Ma ei arva, et neid vanemaid peaks hukka mõistma, kuid rohkem võiks kõikide muude aspektide kõrval hakata rääkima ka sellest, et lapse seksuaalsus on sama oluline kui näiteks kõne areng.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles