Tigusid saab tõrjuda nii õlle kui saepuruga

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nälkjad õuna söömas.
Nälkjad õuna söömas. Foto: Ove Maidla / Postimees

Postimehe lugejatel oli mitmeid väärt näpunäiteid tigude ja nälkjate tõrjumiseks. Näiteks aitab nende kutsumata külaliste vastu peenra vahele pandud saepuru aga ka õlu.

«Kes maja puiduga kütab, kaminat tihti kasutab või lihtsalt aias regulaarselt lõket teeb, saab kemikaalideta läbi: puistake tuhka aia äärtesse ühtlaselt laiali. Mida rohkem, seda kauem vihmale vastu peab ja teod, kes teadupärast aluselist keskkonda välja ei kannata, teie aeda ei pääse. Ise kasutan sellist meetodit ja julgelt soovitan teilegi :),» kirjutab Mark.

Teise lugaja kinnitusel on väga tõhus vahend ka peenarde vahele pandud saepuru, millest teod üle roomata ei suuda.

Kristi kiidab eBays müüdavat kleepsuga vasklinti. «Kleepisin salatipeenra äärde ja mitmete potisolevate lillede potiserva ja sellest teibist nad üle ei lähe. Õhtul ja peale vihma koguneb neid salatilõhna peale kümneid vasklindi äärde, hea sealt siis üles korjata,» jagab ta oma kogemusi. «Ja kuhu vasklinti paigaldada on võimatu, seal olen läinud kergema vastupanu teed ja istutanud ainult taimi mida teod ja nälkjad ei söö: lavendleid, roose, dekoratiivheinasid jne,» kirjutab Kristi.

Ta kinnitab, et väiksemate nälkjate püüdmiseks sobivad hästi ka õllepurgid. «Paned lonks õlut sees külili maha ja hommikuks on purgipõhi nälkjaid täis,» lubab ta.

Tigudele mõjuvat lugejate sõnul peletavalt ka peenrasse istutatud küüslauk ja tubakas.

Mitu lugejat kiidavad munakoori, mis samuti tigudele ei meeldivat. «Ise panin kevadel peenravahedesse (munakoori – toim) ja hetkel ei saa kurta, et tigusid palju oleks,» kirjutab Tom.

Üks lugeja kasutas omal ajal võsastunud aeda korda tehes meetodit, et niitis vikatiga rohu maha ja laotas kile maa peale. Teod kogunesid kile alla, kust need siis hiljem käsitsi kokku koguti. «Mitmed hommikud järjest sai kolm kolmeliitrist purki tigusid kile alt täis korjatud ja esivanemate juurde kanadele viidud,» meenutab ta.

Mitu lugejat soovitasid pidada muskusparte, kellele teod maitsevad. Ka aitavad aeda kutsumata külalistest vaba hoida siilid.
Poes müüdavatest tõrjevahenditest kiideti Ferramoli tigude tõrjevahendit ja Slug killerit.

«Looduslikud variandid on ära proovitud (tuhk, saepuru, elupaikade hävitamine jne), ei anna just erilist efekti. Aia tagant võsast tuleb lihtsalt nii massiliselt peale neid,» tõdes üks lugeja.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles