Ministeerium: traditsioonilisele toidule on võimalik teha nõuetes erandeid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mooska talu perenaine Eda Veeroja endasuitsetatud suitsusingiga.
Mooska talu perenaine Eda Veeroja endasuitsetatud suitsusingiga. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Tänases Postimehe artiklis kirjeldati, kuidas paljudes valdkondades pärsivad liigsed regulatsioonid inimeste traditsioonilist tegevust, nagu näiteks suitsusaunas singi suitsutamine ja selle müümine. Põllumajandusministeeriumi toiduohutuse osakonna juhataja Pille Tammemägi sõnul on nõuded hädavajalikud, et viia miinimumini toiduga seotud õnnetuste hulk.

«Viimane näide pärineb alles möödunud nädalavahetusest, kui ühe kebabimüüja poolt nõuete mittetäitmise tõttu sattus mitu festivali nautima läinud inimest hoopis toidumürgitusega haiglasse. Toidu tootja ei ole enamasti pahatahtlik, kuid õnnetusi ikka juhtub,» rääkis Tammemägi.

Tema sõnul on traditsioonilisele toidule võimalik teha siiski teatud erandeid. MTÜ Eesti Maaturismil on koostöös põllumajandusministeeriumiga käsil hea hügieenitava juhendi väljatöötamine, milles on üheks teemaks ka traditsiooniliste toodete erisuse protseduuri selgitamine.

«Vastavalt protseduuridele saab ettevõtja algatada erisuste taotlemist ja alles sellele järgneb riigi poolt nende kehtestamine. Käitleja peab tagama toidu ohutuse igal etapil. Erisusi antakse hügieeninõuetest ja selle saamiseks tuleb näidata, millist nõuet ei saa täita ning milliseid meetmeid selle asemel kasutatakse, et tagada ohutu toit,» selgitas Tammemägi.

Tammemägi rõhutas, et igasuguste nõuete puhul tuleb mõelda, mille jaoks need on mõeldud. Mõnikord võib-olla tülikana näivad nõuded on tema sõnul ette nähtud selleks, et igaüks võiks toitu ostes olla kindel, et see on tema tervisele ohutu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles