Juhus tegi naisest tordimeistri

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tordi kaunistamine.
Tordi kaunistamine. Foto: Marina Puškar / Postimees

Möödunud aasta juulis andis Jõgeval elav Sirje Arand piltlikult kuradile sõrme, küpsetades ja kaunistades sünnipäevatordi ühe tuttava lapsele. Pärast seda hakkas talle tellimusi voolama uksest ja aknast ning veidi vähem kui aastaga on naine valmistanud ning kaunistanud üle kolmesaja küpsetise erinevateks tähtpäevadeks ning tellimuste voog ei paista raugevat.

Torte on Sirje oma lastele ja lähedastele valmistanud ja kaunistanud juba aastaid, kuid varem ei ole ta selle peale mõelnud, et võiks tortide küpsetamise ja kaunistamisega raha teenida, kirjutab Eili Koitla ajalehes Vooremaa. Siiski sai möödunud aastal ots lahti tehtud, mil tuttava lapse sünnipäeval jäi Sirje kätetöö teistele lastele ja ka nende vanematele silma ning kõik soovisid endale sama ilusat ja maitsvat torti sünnipäevaks saada.

Sirje pole endale kusagil ekstra reklaami teinud ning kõva häälega kuulutanud, et tegeleb tortide küpsetamise ja kaunistamisega. Tema tööd ongi talle reklaamiks ning suusõnalised soovitused töötavadki kõige paremini.

Kui marketingi poolt rääkida, siis Sirje on pildistanud oma torte ja riputanud fotod üles Facebook’i lehele, et talle jääks mingigi mälestus, kuid eraldi ta töid reklaaminud pole.

Tortide küpsetamist ega kaunistamist pole ta otseselt kusagil eraldi õppinud. Abi on olnud nii mõnestki lilleseade koolitusest, mille Sirje läbinud on, kuid kondiitriks pole ta kunagi õppinud. Sellest hoolimata on tagasiside olnud Sirje kätetööle ainult positiivne. Terve aasta jooksul pole keegi tulnud ütlema, et tordi kaunistus pole soovidele vastanud, või pole tort piisavalt maitsev olnud.

Sirje hoolitseb selle eest, et tema tordid oleksid võimalikult maitsvad. Ta tellib iga tordi jaoks spetsiaalselt Selverist toorme ning jälgib, et tegemist oleks eestimaiste toiduainetega. Veel ei kasuta ta munapulbreid ja välismaalt toodud külmutatud marju, tooraine on naturaalne ja alati värske. Vahel on Sirje olnud nõus tegema tordi ka kliendi toodud toorainest, kuid sellisel juhul ta maitse koha pealt vastutust endale ei võta.

Sirje katsetab tordi retsepte ennekõike oma pere peal. Tema kaks last ja mees on maitseekspertideks, kellele Sirje enne tordiretsepti käiku laskmist proovipartii küpsetab. Tordimeister usaldab oma pere maitset ja arvamust ning senimaani on kõik tema tortidest heaks kiidetud. Enim läheb tellijatele maitse poolest kaubaks kohupiima-vahukoore tordid marjadega. Veel pakub Sirje šokolaadi ja sefiiritorti ning valge biskviitpõhjaga küpsetisi.

Iga tort on ainulaadne

Mis puutub tordi kaunistustesse, siis Sirje teeb pilte nii enda kui ka tellija valikul. Laste tortidele soovitakse enim multifilmi kangelasi-tüdrukutele läheb peale Hello Kitty roosa kiisu ja poistele «Autode» multikast tuntud Pikse McQueen.

Kõige enam on Sirjel läinud aega ühe pulmatordi kaunistamiseks, kuhu sooviti peale sireliõisi. Kõik kroonlehed voolib meister käsitsi ning samuti tegi ta ka iga sireliõie kroonlehtede puhul. Kokku kulus tal kaunistuse valmistamiseks umbes kakskümmend tundi.

Kohe algul mõtles Sirje, et ei soovi teha torte konveiermeetodil ja ta tahtis, et iga tema valmistatud tort oleks ainulaadse kujundusega.

Muhu mustriga tort

Sel aastal on populaarseks muutunud ka Muhu mustriga tordid, millest esimese valmistas Sirje oma ämmale. «Tegin sellest tordist pildi ja panin Facebook’i üles ja kohe pärast seda hakkasid paljud just Muhu mustriga torti soovima vanemate ja vanavanemate sünnipäevadeks ja ka vabariigi aastapäeva puhuks,» rääkis Sirje. Loomulikult ei hakanud kondiiter pirtsutama öeldes, et ta samasuguseid torte ei tee.

Mikser ei pidanud torditegemise tempole vastu

Torte valmistab Sirje oma kodus. Aasta jooksul on tema rekord olnud valmistada ühe päeva jooksul kuus torti. Selleks, et tema töö sujuv oleks, tuli tal vahetada välja nii mõnigi tehniline element. Koju muretseti tortide jaoks eraldi külmkapp ning tavaline mikser tuli profi tööriista vastu välja vahetada, sest eelmisel mikseril sulasid suure tordivalmistamisega sisemised plastdetailid üles.

Sirje on enda klientidele väga tänulik, sest miski pole parem, kui rõõmus nägu tellija näol, kui Sirje neile oma kätetöö üle annab. «Eks alguses oli veidi kahju, kui mõtlesin, et minu kunstitööle lüüakse nuga sisse ja see süüakse ära,» tunnistas kondiiter, kuid ajapikku on ta selle mõttega harjunud ning leppinud, et tema tehtud kunst jääbki meelde tänuväärsete tordi sööjate mõtetes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles