Hoolitsetud ampel püsib ilus esimeste külmadeni

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui pererahvas tahab kodunt ära minna, võtab ampli kastmise üle linnukese kujuga kastmissüsteem. Kõrval valik taimi, millega suvist amplit täiendada.
Kui pererahvas tahab kodunt ära minna, võtab ampli kastmise üle linnukese kujuga kastmissüsteem. Kõrval valik taimi, millega suvist amplit täiendada. Foto: Laura Oks

Praegu on õige aeg kriitilise pilguga üle vaadata vihmadest räsitud lilleampel ning seda vajadusel kas väetisega turgutada või uute taimedega täiendada.

«Vahepealne suur vihm on amplitele tekitanud kergeid sõjakahjustusi, näiteks petuuniaõie peksab paduvihm täitsa maha,» rääkis Hansaplanti aednik Eva Luigas. Nüüd, pärast tugevaid vihmasadusid soovitas ta ampli maha võtta, kriitilise pilguga üle vaadata ja vajaduse korral puhastada.

«Vahepealne suur vihm on amplitele tekitanud kergeid sõjakahjustusi, näiteks petuuniaõie peksab paduvihm täitsa maha,» rääkis Hansaplanti aednik Eva Luigas. Nüüd, pärast tugevaid vihmasadusid soovitas ta ampli maha võtta, kriitilise pilguga üle vaadata ja vajaduse korral puhastada.

Aedniku sõnul tuleks välja noppida kõik murdunud varred, lehed, aga ka närtsinud õied, sest need taimeosad võivad mädanema minna.  «Vaadake, et ei oleks hallitust, sest teinekord kui vihm peksab õie maha ja see jääb mulla peale, siis võib see hallitama hakata,» selgitas Luigas.

Kui ampli muld on sammaldunud, tuleks sammal eemaldada ja ehk mulda juurde panna. Ka tasuks amplit n-ö tuunida, lõigates tagasi liiga pikaks kasvanud ja välja veninud varred. Kui ampel hakkab hõredaks jääma, on aedniku sõnul mõistlik sinna taimi juurde istutada.

«Üldiselt on nii, et kui taim on saanud kahjustada, siis on viga saanud ka juur ja poolsurnud taime ei ole mõtet hoida,» tõdes Luigas. Ta soovitas viga saanud taime välja võtta ning selle asemele uue istutada.

Vajadusel istuta uued taimed

Tihti vajab ampel juurdeistutust seetõttu, et sinna on valitud kasvama ainult rippuvad taimed – nii laasub ampel pealt ära. «Seda juhtub eriti algajatel aiapidajatel, et istutatakse ainult rippuvad taimi, pott või korv jääb näha, ning kogu ilu ripneb all,» rääkis Luigas.

Kuigi varsti hakkab aianduspoodides kätte jõudma sügislillede aeg, on Luigase kinnitusel veel saada suviseid asendustaimi. Näiteks saab osta nii petuuniaid, raudürte, fuksiaid, inglililli kui ka mururoose. Luigas rõhutas, et alati ei pea ju sama taime amplisse tagasi istutama.

«Kui ampel on saanud kõvasti pihta, tasuks kaaluda täiesti uut istutust. Ampel on mõeldud kaunistamiseks. Kui see enam midagi ei kaunista, siis ei tasu seda hoida,» arvas aednik. Amplit täiesti uuesti koostades võiks aga aedniku sõnul nüüd kaaluda sügislilli.

Sügisesse amplisse sobivad väga hästi kõrrelised, aga ka muud leheilu pakkuvad taimed. Lisaks tavapärastele krüsanteemidele võiks sügisesse amplisse kasvama panna õuealpikanni, mis talub kuni viiekraadilist külma.

Aedniku sõnul on suvelill selles mõttes tänuväärne taim, et näitab ka kõige võhiklikumale aiapidajale, kui ta on «näljas või paljas». «Kui suvelill ei õitse, siis ta on näljane. Kui läheb rootsuks kätte, siis ta on näljane,» selgitas Luigas.

«Kui ampliomanik kasutas pikaajalist väetist, siis suurt muret tal olla ei tohiks,» arvas Lui­gas. Sellegipoolest võiks nüüd, kui pool suve juba möödas, hakata andma amplile vedelväetist, sest suure kastmise ja vihmaga võib osa toitaineid olla mullast välja uhutud. Kui aga pikaajalise väetisega taim on jätkuvalt kena ja õitseb täies ilus, siis pole lisaväetist vaja.

Aedniku sõnul on poodides müügil mugavalt kasutavaid vedelväetisi. Annustamisel tuleks hoolikalt järgida pakendil olevaid soovitusi. Ilma pikaajalise väetiseta amplit tuleks aga asjatundja sõnul väetada kord nädalas.

Aednik paneb ampliomanikele südamele, et nad väetaks vaid läbikastetud taime. «Kui te lähete kolmeks päevaks kodust ära ja niiskusgeeli amplis kasutanud ei ole, siis tagasi tulles taime väetisega kastes kõrvetate juured ära,» selgitas Luigas. «Muld peab olema enne väetamist niiske,» rõhutas ta.

Kui on vaja kodust pikemaks ajaks ära minna, siis soovitab Luigas tõsta ampel päikese käest ära varjulisemasse kohta ja korralikult läbi kasta. «Vari tähendab ka seda, et tuul ei käi peale,» täpsustas ta.

«Taimel ei lähe vesi välja mitte ainult mullast, aga ka lehtede ja varte kaudu. Kui päike otse taimele peale ei huuga, siis on ka veetarbimine väiksem,» selgitas ta. Ampli võib viia põõsa alla, aga enne seda soovitab aednik uurida, ega seal ole ees ootamas aplaid tigusid.

Kui pererahvast pole kodus

Kui ei ole naabrinaist, kelle kätte võtmeid jätta, või ei saa amplit päikse käest ära viia, aitavad ampli ilu pererahva äraolekul säilitada kastmissüsteemid.

Kõige lihtsama kastmissüsteemi tegemine on jõukohane igaühele. Selleks tuleb võtta pudel, lõigata põhi alt ja suruda pudelisuu mulla sisse. Kui ilma põhjata pudel täita veega, hakkab see mulda immitsema.

Sõltuvalt ampli suurusest võib panna ühe suure või mitu väikest pudelit. Immitsemise kiirust saab timmida, kui pudel korkida ning teha selle sisse auk. Auku saab vastavalt vajadusele suuremaks teha.

«Mina soovitan esimest korda katsetada veel kodus olles, mitte enne ärasõitu. Siis saab timmida korgi sees olevat auku,» õpetas aednik.

Kes ise vaeva ei taha näha, võib kastmissüsteemi osta aianduspoest. «Müüakse näiteks keraamilisi porgandikujulisi seest tühje koonuseid, kust vesi vaikselt mulda imbub,» tõi Luigas näite. Sõltumata sellest, kas amplisse pannakse poest ostetud või isetehtud kastmissüsteem, tuleb ampel enne korralikult läbi kasta.

Luigas kiidab suvelilli, mis on väga elujõulised. «Vaid pisut hooldamist ja nad tõusevad jalule.» Kui kauaks aga amplis õieilu jätkub, sõltub sügisest ja õhuniiskusest.  «Augustiõhtud lähevad jahedaks. See on hea aeg haigustele ja hallitusseentele,» tõdes aednik. Kui aga õnnestub haigusi vältida, amplit on korralikult väetatud ning taimed on tugevad, võivad need kaua õitseda.

«Viskasin mullu trepil seisnud ampli ära novembri alguses, sest kolisin suvilast ära,» tõi Luigas näite.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles