Aedniku näpunäited vana taluaia uuendamiseks

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aednik soovitab vanasse taluaaed istutada kirevalehelisi hostasid.
Aednik soovitab vanasse taluaaed istutada kirevalehelisi hostasid. Foto: Andres Ehrenpreis

Aednik Marti Lever soovitab vana taluaed uuendades valida välja üks konkreetne koht ning kasutada peenravaipa, mis teeb elu mugavamaks.

«Mõttekas on välja valida üks koht, et tekitada kohe üks ilus paik. Mitte nii et üks taim siia, teine sinna ja kolmas kolmandasse kohta,» jagas ta näpunäiteid. Kui pererahval on kindel soov vana peenar alles jätta, siis soovitab ta seda kriitilisema pilguga vaadata. «Ma tean küll, et vanemad inimesed ei taha kõike kohe ära visata, aga mina soovitan ainult väärtuslikumad taimed alles jätta,» rääkis aednik. Taimed, mis kasvavad kui umbrohi, tasuks komposti saata.

Vana lillepeenart uuendades on kindlasti suureks probleemiks see, et taimede juurte vahed on umbrohtu täis. «Sellist taime ei ole mõtet tagasi istutada, sest sealt on võimatu umbrohujuuri kätte saada. Kui peenar on väga umbrohustunud, siis mina viskaksin taimed minema,» arvas Lever.

Ta soovitas vanade taimed tagasiistutamise asemel pigem aeda uutega täiendada ja värskendada. «Siis on rõõmsam ja värskem vaadata,» põhjendas aednik oma soovitust. «Kui aeda astuda, siis on kohe silmailu ja pilk läheb sinna peenrasse,» lisas ta.

Lisaks seni teada-tuntud talulilledele sobivad vanasse maa-aeda Leveri sõnul väga hästi astilbed ja sügisastrid. «Neid on palju uusi ja madalaid sorte, mis ei lamandu. Aster on aias hea taim, annab värvi ka septembris, oktoobris.» Varasemast ajast tuntud hostasid on tänapäeval palju uusi ja kirjulehelisi sorte. «Tänuväärt taimed, püsivad kaua,» kiitis aednik.

Vanemat aeda võib aedniku kinnitusel uuendada igal ajal, kuid kergem oleks seda teha kevadel, kuna siis ei ole kõik kohad umbrohtu täis. Taimi saab kergemini kaevata ja üles võtta.» «Ka sügis on ka selline aeg, kus umbrohi on natukene tagasi tõmmanud,» lisas aednik.

Aiauuendajatel soovitab Lever lillepeenrad täiesti üles kaevata ning välja võtta nii lilled kui umbrohud. «Siis on kindlam, et sealt ei tule umbrohtu. Ka võiks kasutada peenravaipa, et ei peaks iga aasta kobestama ja umbrohtudega vaeva nägema,» soovitas aednik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles