Seadusemuudatus keelustab alkoholilaenu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium saatis reedel valitsusele arutamiseks alkoliseaduse muutmise eelnõu, mille eesmärk on keelustada üheselt alkoholilaen.

Eelnõu seletuskirja kohaselt tingis selle väljatöötamise vajadus korrastada õiguslikku regulatsiooni seoses alkoholiseaduse rakendamisel ilmnenud probleemidega alkohoolse joogi laenuks pakkumise kontekstis.

Eelnõu koostanud majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi hinnangul aitab küsimuse täpsem ning sõnaselge reguleerimine kaasa ning lihtsustab alkoholiseaduse eesmärgiks olevate avalike huvide kaitset.

Eelnõu ei muuda alkoholiseaduse ülesehitust, vaid ühte alkoholiseaduse paragrahvi.

Seaduse vastuvõtmisega kaasnevaks suurimaks mõjuks on alkohoolsete jookide kättesaadavuse piiramine laenutegevuse ja muu sarnase tegevuse keelamise läbi, mis kehtivas seaduses on regulatsioonist välja jäänud.

Ministeerium märkis eelnõu seletuskirjas, et tarbijakaitseamet on menetlenud mitmeid väärtegusid, mille aluseks on niinimetatud alkohoolse joogi laenamine või rentimine ajavahemikul kella 22-10, kui alkoholimüük on keelatud. Tarbijakaitse on tuvastanud, et laenulepingu sõlmimisega alkoholi laenutamiseks soovitakse tegelikkuses varjata müügitehingut ning lepingupoolte tegelik tahe on suunatud müügitehingu sõlmimisele.

Ministeerium viitas Tallinna ringkonnakohtu 22. oktoobril 2010 langetatud otsusele, milles alkoholi laenamisega tegelev Daily Solutions OÜ taotles tarbijakaitseameti ettekirjutuse tühistamist. Tallinna ringkonnakohus leidis, et vaidlusalune laenuleping ei vasta oma olemuselt ja eesmärgilt tavapärasele laenulepingule. Seega on õiguslikult tegemist näiliku tehinguga ning tegemist ei olnud mitte laenu- vaid müügilepinguga.

Daily Solutions OÜ, mille veebilehe aadress on www.alkolaenutus.ee , on kohtuasjas väitnud, et seadusandja ei ole selgelt ja ühemõtteliselt arusaadavalt kitsendanud õigust alkohoolseid jooke laenata. Kuigi alkohoolse joogi laenamist või rentimist alkoholiseadus ei reguleeri, on selline tegevus ettevõtja poolt majandustegevuse raames vastuolus alkoholiseaduse regulatsiooni mõtte ja eesmärgiga, tõdes majandus- ja kommunikatsiooniministeerium eelnõu seletuskirjas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles