Kuidas kujundada koolilapsele inspireeriv ja praktiline tuba?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolilaps.
Koolilaps. Foto: SCANPIX

Moodne koolilapsesõbralik tuba võiks vastata selles elava lapse iseloomule ja vajadustele, arvestades tema värvieelistusi, hobisid ja soove.


Oluline on, et laps ennast oma toas hästi tunneks. Tuba peaks sobima nii õppimiseks kui ka puhkamiseks ja mängimiseks. Oma mõtteid ja kogemusi jagavad sisearhitektid Margot Laisaar ja Aet Piel.

Tänapäeval on olemas lugematul hulgal vahendeid, materjale ja võimalusi, mille abil luua inspireeriv keskkond nii koolitükkide tegemiseks kui ka sõpradega aja veetmiseks, kinnitavad sisearhitektid.

Kasuta toa kõrgust

Sageli on lastetuba kõige pisem ruum kodus, mis seab mööbli ja muu sisustuse valikule teatavad piirid. Parimaks lahenduseks lastetuppa on sisseehitatav mööbel, mis võimaldab iga sentimeetrit otstarbekalt ära kasutada.

Lähtuda tuleks põhimõttest «kui ei ole võimalik kasutada laiust, tuleb kasutada kõrgust», soovitavad Laisaar ja Piel. Näiteks võiks eri kõrgusega riiulid planeerida põrandast laeni. Mõistlik riiulite sügavus oleks sealjuures 40 cm, mis võimaldab sinna paigutada mida iganes, alustades riietest, raamatutest kuni mänguasjadeni välja.

Samal ajal ei röövi kapp toast liiga palju ruumi ja ka asju on lihtne kapist kätte saada. Mööbli sisse võib paigutada ka töölaua.

Kapiuste asemel võib sisearhitektide soovitusi järgides kasutada siinidel liikuvaid tekstiilpaneele, mis võtavad vähem ruumi ja mida saab operatiivselt näiteks segamini oleva riiuli ette lükata.

Muutuste kütkeis

Erksavärviliste seinte ja tapeedimustritega tasub olla ettevaatlik, Laisaar ja Piel soovitavad pigem lisada värve tekstiilide või muude detailidega, mida on lihtne vahetada. Samas on need ka rahakotisõbralikumad kui kogu interjööri muutmine.

Kujundamisega ei tohiks liialdustesse kalduda, sest lapse kasvades muutuvad tema soovid ning arusaamad – väikesed printsessid, Lotted ja Batmanid kasvavad üsna kiiresti suuremaks ja tahavad enda ümber juba teistsugust ja neutraalsemat keskkonda.

Eelnevaga võiks toa planeerimise algfaasis juba arvestada. Samuti ei pea kogu vajalikku kraami poest ostma – tänapäeva kirbuturgudelt ja vintage-poodidest võib leida nii mõndagi huvitavat ja isikupärast.

Oluline on koolilapse tuppa planeerida ka arvutinurk ning koht inspireerivatele ja loovust toetavatele esemetele nagu pildid, kaardid, raamatud, tahvel jms. Lapsevanemal ei maksaks ära unustada ka iseennast. Nii võiks ekspertide soovituse kohaselt olla toas ka mõni mugav paigake, kus unejuttu lugeda või lapsega koos mängida, meisterdada ja õppida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles