President: me ei pea ostma tomateid, mis pole mullaga kokku puutunud

Sirje Niitra
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Laura Oks

Eesti toidu edendajate kohtumisel Ärmal ütles president Toomas Handrik Ilves, et me ei pea ostma kaugelt toodud tomateid, mis pole mullaga kokku puutunud.

«Eesti peab olema võimeline varustama ennast Eesti kvaliteetse ja puhta toiduga. Me ei pea ostma kaugelt välismaalt toodud tomateid, mis ei ole kokku puutunud mullaga ning mul on hea meel, et ka meie kokad ja söögikohad, samuti mitmed hariduselu korraldavad omavalitsused on sellest aru saanud,» ütles president.

Presidendi kodutalus Ärmal kogunenud suured ja väikesed põllumajandustootjad, mitmed kohaliku elu edendajad, teadlased ning Eesti tippkokad kinnitasid: Eesti söögilauale - nii lasteaedades, koolides kui ka restoranides - sobib kõige paremini meie enda kohalik toit.

Hiidlaste koostöökogu esindajad, kes tutvustasid Hiiu-, Saare- ja Läänemaa ühisprojekti «Kohalik toit kohaliku kogukonna lauale», on saanud ligi kolme aasta jooksul tõestuse, et kohalikust toorainest koolitoit ei ole kallim kui võõrsilt toodud sügavkülmutatud toiduained. Nüüd on nende algatus levimas üle Eesti, näiteks Järvamaa Albu valda.

Evelin Ilvese sõnul oli kohtumise eesmärgiks, nagu ka möödunud aastal sarnasel kokkusaamisel, tuua kokku tootjad ning kokad, kes kohalikku toorainet peaksid kasutama. See on suhtevõrgustiku loomine, nentis ta.

«On vaja rohkem rääkida, julgustada ja inimesi kokku viia. On vaja häid eeskujusid, kus tippkokad annavad nõu, kuidas kohalikust toorainest saab tervislikku toitu, mis oleks erinevate söögikohtade kõrval ka tarvilik lasteaedades ja koolides,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles