Gaasiseadmeid pakkuv firma reklaamis end koonduslaagri pildiga

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasiseadmete firma reklaam, mis praeguseks on kodulehelt eemaldatud.
Gaasiseadmete firma reklaam, mis praeguseks on kodulehelt eemaldatud. Foto: GasTermi kodulehekülg

Gaasi- ja kütteseadmete firma GasTermi kodulehel oli pilt Auschwitzi koonduslaagri väravatest, millel on kiri «Arbeit macht frei» (Töö teeb vabaks).

Pildi allkirjaks oli «Gaasiküte – paindlik, mugav ja tõhus», kirjutab portaal DzD.ee. Hiljem võeti pilt kodulehelt maha, kuid väikses kirjas ilmus ühe teise foto alla firmapoolne vabandus - «Kui siin eelnevalt paiknenud foto tekitas kellelegi ebamugavust, siis me siiralt vabandame».

Gasterm Eesti OÜ juhi Sven Linrosi kinnitusel polnud ülesvõte mitte reklaamiotstarbeline, vaid informatiivse iseloomuga. See oli mõeldud kitsale ringile, kes töötavad gaasiküttesüsteemis. «Me ei tahtnud mitte kedagi solvata ja veel kord palume vabandust neilt, kelle tundeid me haavasime. Mingit seost Auschwitzi ahjudega siin pole,» sõnas Linros.

Mehe sõnul ilmus foto kodulehele veel eelmisel nädalal, kuid keegi ei tulnud sellepeale, et see võiks avalikkuse tähelepanu pälvida. Täna võeti see kodulehelt maha. Linros kinnitas et tema firma mitte mingil juhul ei tegele rahvustevahelise vaenu õhutamisega. «Meil on mitmerahvuseline kollektiiv,» sõnas ta.
 

Linros kirjutas Postimehe kommentaaris, et ettevõte tegeleb Saksa päritrolu erinevate kütteseadmete (ka gaasiseadmete) paigaldusega ja on kuulnud endi kulul pilkamisi Junkersi katla teemal .  «Hitler tappis end, sest sai gaasiarve kätte... enamus naeravad mina aga mitte. Auschwitzi külastamine tekistas ka minus palju õõvastust ja kindlasti mõistan kõik sellised teguviisid hukka ning tunnen kaasa inimeste ja nende lähedastele kes sarnastes olukordades on olnud ning kannatanud,» kirjutab Linros. Ta selgitab, et pilt oli mõeldud väiksele ringile tedvustamaks, et maagaas CH4 ei ole mürkgaas ja sellega võib kütta ka erinevaid sh. väga kurba ajaloolist tausta omavaid hooneid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles