Füüsikaprofessor: säästupirnide kasutusele võtmine on tupiktee

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LED-pirnid.
LED-pirnid. Foto: SCANPIX

Tartu ülikooli füüsikaprofessor Peeter Saari hinnangul on tulevik LED-lampide päralt ning säästupirnide massiline kasutamine oleks tupiktee, kuna juba praegu on nende kõrval olemas palju paremad valgustustehnoloogiad.

«Minu seisukoht oli ja on, et need nn säästupirnid on tupiktee arengujoonel hõõglampidest paremate ja säästlikumate valgusallikate poole. Säästupirnide kõrval on juba olemas tehnoloogiliselt palju edumeelsemad LED-valgusdioodid ja tulevikus need saavad olema kindlasti veelgi paremad, meeldivama värvusega ja odavamad,» rääkis Saari Vikerraadios «Uudis +» saates.

Kui hõõglampe on peetud energiaraiskajateks, siis Saari sõnul see tegelikult meie kliimas nii ei ole. «Meie põhjamaises kliimas ja näiteks majas, kus talvisel ajal köetakse elektriga, on täiesti mõttetu rääkida hõõglampide energiaraiskamisest, sest sedasama elektriga kütmist tehakse ju elektriküttega majas radiaatoritega, osa sellest võib täiesti käia ka lampide kaudu ja valgus on nagu tasuta pealekauba,» selgitas Saari.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles