Lõuna-Eestis on laupäeval au sees sibul ja küüslauk

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kallaste sibulalaat 2011.
Kallaste sibulalaat 2011. Foto: Erakogu

Laupäeval leiab Lõuna-Eesti eri paigus aset kokku kolm erinevat üritust, kus peategelasteks mõrud köögiviljad. Jõgeval peetakse küüslaugufestivali, Kallastel ja Lüübnitsas aga kala- ja sibulalaata.

Kallaste kesklinn on kala- ja sibulalaada melust haaratud kella 10st hommikul kuni hilisööni ning tegevust jätkub tervele perele, kinnitavad korraldajad.

Enam kui kümme aastat peetud sibulalaadast on kujunenud Peipsiveere üks suurimaid traditsioonilisi suvelõpuüritusi, kus aukohal on kuulus Peipsi ääres kasvatatud sibul. Homseks on end registreerinud pea paarsada kauplejat.

Täpipealt samal ajal peetakse Põlvamaal Mikitamäe vallas Lüübnitsal sibula- ja kalalaata. Et üritus toimub Setumaal, on ka etteasted paigale kohased - saab kuulata leelot ning näha setu tantse.

Laadal pakutakse kõike seda, mis kasvab Setumaa aedades ja metsades aga ka uimelisi, kes püütud Lämmijärvest. Peetakse ka hulk mõõduvõtte alates kaunima sibulapatsi punumisest ja lõpetades kätega kalapüügiga vannist.

Jõgeva küüslaugufestival peibutab publikut traditsiooniliselt maitsetega. Nii leiab laadalt rikkaliku valiku toiduaineid, kus kõigis sees küüslauk. Olgu selleks küüslauguõlu, küüslaugukohv, küüslaugujäätis, küüslaugumoos, küüslaugujuust või mõni teine küüslaugutoode.

Kauplemine algab ka Jõgeval kell 10 ning küüslaugupidu vältab uue päevani. Lisaks laadamelule valitakse kaunimat küüslaugukübarat ning mõõtu võtavad parimad kokad. Mõistagi küüslaugutoitude valmistamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles