Järelmaksu puhul tuleks välja arvutada kogukulu

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järelmaksu kogusumma kujunemise näide erinevate tingimustega järelmaksu lepingute alusel.
Järelmaksu kogusumma kujunemise näide erinevate tingimustega järelmaksu lepingute alusel. Foto: Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskus

Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskus juhib inimeste tähelepanu sellele, et järelmaksuga kaupu või teenuseid ostes tuleks tähelepanu pöörata mitte ainult kuumaksele, vaid võrrelda erinevaid pakkumisi kogukulu seisukohast.


«Kooli algus ning puhkuseperioodi lõpp võivad kaasa tuua oodatust kopsakamaid kulutusi, millest nii mõnegi puhul kasutatakse laenuraha. Mõnigi lapsevanem soovib ilmselt kooliks vajalikud suuremad ostud järelmaksu abil soetada, kasvõi näiteks koolimööbli, arvuti või mobiiltelefoni. Järelmaksuga ostu sooritamisel tuleks aga kindlasti erinevaid pakkumisi võrrelda,» rääkis Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskuse juht Anne Sägi.

Ta toonitas ka, et tegemist on rahalise kohustusega ja igakuised tulevased maksed tuleb lisaks muudele igapäevastele väljaminekutele pere-eelarvesse lisada.

Järelmaksulepingu sõlmimine on enamasti väga lihtne ja mugav, ent rutakalt ei tohiks seda otsust päris kindlasti teha. Lõpliku otsuse langetamisel on lisaks igakuise makse summale vajalik välja arvutada lepingu kogumaksumus, et saada teada, palju ost tegelikult maksma läheb, ning veenduda, et valitud on soodsaim järelmaksupakkuja.

«Järelmaksuga ostes peab lisaks kuumaksete suuruse võrdlusele kindlasti tähelepanu pöörama lepingutasule, intressi arvutamise põhimõtetele ning muudele lepingu tingimustele, et teha selgeks, kuidas on võimalik kohustust varem lõpetada või kui suur rahaline kahju ootab ees võlgnevuse korral,» selgitas Sägi.

«Tagantjärgi maksmine, kui soetatu juba ammu käes ja kasutusel, ei ole kindlasti parim lahendus, vahel aga siiski vajalik ja möödapääsmatu,»lisas ta. Järelmaksu pakkuja tuleks valida lähtuvalt sellest, millised kulud konkreetne tehing endaga kaasa toob. Selleks tuleks kokku arvutada toote lõppmaksumus, võttes arvesse intressikulu ja lepingutasu, mõnel juhul lisandub ka haldustasu.

Kuumakse suuruse saab klient ise määrata, see muutub lähtuvalt järelmaksu perioodi pikkusest ja sissemakse suurusest. «Siiski tuleb jälgida seda, et lühem periood ja/või suurem sissemakse toovad kaasa väiksema intressikulu. Kui aga teha väike sissemakse ja valida pikem periood, läheb ost kokkuvõttes palju kallimaks,» rääkis Sägi.

Intressikulude kokku arvutamisel on aga oluline tähele panna, mille alusel intressi arvutatakse. Valdavalt kasutatakse kahte lähenemist – intressid ostuhinnalt ja intressid jääkväärtuselt. «See tähendab, et kui osta 500-eurone televiisor makseperioodiga 12 kuud, intressimääraga 22 protsenti ning maksta sisse kümme protsenti, on toote lõppmaksumus eri juhtudel erinev, kuna osad pakkujad arvutavad intressi kuni maksmise lõpuni 500 eurolt, teised aga sellelt summalt, mis veel maksta on jäänud. Antud näite puhul on intressikulu jääkväärtuselt arvutades 56 eurot, ostuhinnalt arvutades aga 99 eurot,» selgitas ta ning soovitas alati intressikulu rahas arvutatuna enne otsustamist selgeks teha.

Samuti esineb erinevusi lepingutasude puhul. Et kõigist kaasnevatest kuludest selge ülevaade saada, peaks ostja teadma ka seda, et poemüüja on kohustatud andma talle järelmaksuga seotud kulusid tutvustava teabelehe. Lisaks on kaupmees kohustatud ostjale kauba lõpphinda teatama, seega tasub kindlasti ise väike tehe teha ning kokku arvutada, kui palju soovitu tegelikult maksma läheb.

Kuna lepingust on võimalik 14 päeva jooksul selle sõlmimisest taganeda, tasub kokkuvõttes aga veelkord mõelda, kas kulutus on tõesti koheselt vajalik ja taskukohane ning suurema summa maksmine soovitud lahendus. Ehk on mõttekam raha hoopis koguda ja ost ette planeerides ilma lisakuludeta teoks teha.
 

Viis tähelepanekut järelmaksulepingu sõlmimisel

• Järelmaksu ei ole mõistlik võtta kergekäeliselt ilma tulevasi kohustusi ja kaasnevaid kulutusi kaalumata.

• Teabelehe peab järelmaksu pakkuja andma juba enne lepingu sõlmimist. See annab võimaluse erinevaid pakkumisi, sealhulgas krediidikulukuse määrasid omavahel võrrelda, et soodsaima valiku kasuks otsustada.

• Sissemaks tasub teha võimalikult suur, et seeläbi intressikulu vähendada ja kuna võrdsete kuumaksete korral tuleb esialgu tasuda suures osas intresse, on lepingu katkestamise korral põhiosa suures osas alles tasumata.

• Leping tuleb enne allkirjastamist kindlasti läbi lugeda ja küsida vastused kõigele arusaamatuks jäänule.

• Uurida tasub, millised tagajärjed saabuvad makseraskustesse sattumisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles