Hoidisteraamatute autori mõnus marineeritud kurkide retsept (1)

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Marineerimine on kõige lihtsam kurkide hoidistamise moodus, rääkis mitmete hoidisteraamatute autor Silvia Kohu Vikerraadio saates «Huvitaja».


3-liitrisesse purki mahub Kohu sõnul 1,7-2 kilo kurki ja 1,5 liitrit marinaadi. Enne marineerimist tuleks kurke leotada kuus tundi külmas vees, maitsetaimed ja –ained tuleb panna purgi põhja ja kurgid laduda sinna peale. «Marineerimise puhul võiks perenaine läheneda loominguliselt, et igat purki võiks maitsestada erinevalt,» soovitas ta.

Maitsetaimedena võib kasutada küüslauku, mädarõika tükikesi, loorberilehte, koriandri seemneid, sinepiseemneid, piprateri, vürtsiteri, võib panna ka mõne nelgitera, tükikese kaneelikoort, peotäie tilli, estragonilehti, piparmünti tüümiani ja muidugi Kohu lemmikut tšillipiprakauna tükikesi, ent loomulikult ei tule neid kõike korraga panna ühte purki vaid erinevatesse purkidesse erinevalt.

Kohu paneb marinaadi 1,5 liitrit vett, viis supilusikat 30 protsendilist äädikat, kolm supilusikat soola, kolm supilusikat suhkrut ja jätab marinaadi seejärel kuumale pliidile. Edasi tuleb lasta teekannuga vesi keema ja valada see väga ettevaatlikult purki kurkide peale, kuna vastu seina valades võib purk katki minna, purk tuleb täita ääreni, katta käterätikuga ja lasta viis minutit seista.

Kui vesi on ära valatud, täita purk hästi kuuma marinaadiga ja purk kinni keerata, kirjeldas Kohu oma lihtsa marinaadi retsepti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles