Toomkogudus peab kirikus kohvikut

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomkiriku juures on avatud kohvik, mille tulu läheb Toomkoolile.
Toomkiriku juures on avatud kohvik, mille tulu läheb Toomkoolile. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Alates augustist on Tallinna Toomkirikus avatud väike kohvik, mille pidamisega loodetakse teenida raha toomkooli ülalpidamiseks. Kohviku tõttu aga ei pääse  kirikusse väikse sissepääsu kaudu, mis tekitas probleeme itaallastest turistidele.

«Eestis ei ole väga levinud, et keegi toetab rahaliselt, vaid tihti küsitakse tihti, aga mis mina selle eest saan. Sealt kohvi ostmisega juba õnnestubki annetada,» selgitas Toomkoguduse juhatuse liige Tõnu Tupits, miks otsustas kogudus kohviku avada. Ta lisas, et selliseid kohvijoomise paiku on Euroopa pealinnade katedraalide juures palju.

Tupitsa sõnul on kohvik esialgu lahti ilmselt turismihooaja lõpuni. Kas ka järgmisel suvel kohvi joomise koht avatakse, pole veel selge. «Kui tagasiside on hea, siis võib seda ka tulevikus jätkata,» arvas ta «Me ei vaata nii palju seda, kui palju see tulu toob, aga kui sealt iga päev tuleb mõni euro toomkoolile toetust, siis meie jaoks on juba enam kui küll,» lisas ta.

Turistid vihma kätte

Eelmisel esmaspäeval aga tekkis kiriku kohvikus segadus, kui kohvikutöötajad keeldusid turiste sealt kaudu kirikusse lubamast. «Me seisime turistidega kiriku torni alla sissepääsu juures ja ma rääkisin neile, kui äkki lõi välku, vihma hakkas sadama ning kõik jooksid loomulikult uksest sisse,» rääkis itaallastest kruiisituristidele Tallinna tutvustanud giid.

Kohvikus olnud tütarlaps aga palus giidi sõnul turistidel sealt lahkuda ja minna kirikusse peauksest. «Ma ei teadnud, et selle ukse kaudu enam kirikusse ei saa, sest eelmistel suvedel on sealt mõnikord sisse pääsenud,» rääkis giid. Ka imestas ta, et miks giide muudatusest ei teavitatud.

Giid palus luba siiski selle ukse kaudu siseneda, sest väljas sadas vihma ja ka teine kirikuuks oli turistidest umbes. «Turistid keeldusid välja vihma kätte minemast, sest nad said aru, et ollakse kirikus sees ja algab ekskursioon,» meenutas giid ebameeldivat vahejuhtumit. Kohvikutöötajaid jäid aga endale kindlaks ja nii ei jäänudki turistidel muud üle kui laussaju kätte minna.

Koguduse esindaja Tõnu Tupitsa sõnul oli aga tegemist ülereageerimisega. «See eeskoda oli aastaid suletud, vaid viimased neli-viis aastat on olnud avatud,» selgitas ta. Tupitsa sõnul kehtestati juba kohviku avapäeval reegel, et sealt kaudu kirikusse inimesi ei lasta, et kellelgi ei tuleks pähe kohvitopsiga pühakotta minna. «Meie arvates ei ole sobiv kirikus kohvitopsi või koogiga ringi kõndida,» lisas ta.

Tupitsale jäi giidi ja turistide pahameel arusaamatuks, sest tema sõnul on turistidel üldjuhul vihmavari või keep kaasas. «Kiriku peauks on 20 m eemal ja isegi kui kõvasti vihma sajab, siis ei õnnestu inimesel märjaks saada,» arvas ta. Kui tegemist on puudega inimesega, siis tehakse Tupitsa sõnul ka erandeid, aga sel konkreetsel juhul oli tema arvates tegu kergema vastupanu teele minekuga. «Reeglid on reeglid, neist on mugav kinni pidada, kui neid eirata,» lisas ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles