Õun aitab tomatitel küpseda

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tomatid ei pruugi tänavusel päiksevaesel suvel õigel ajal valmida.
Tomatid ei pruugi tänavusel päiksevaesel suvel õigel ajal valmida. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kuigi praegu päevasooja veel jagub, tasuks sügiseste jahedate ööde saabudes rõdul ja avamaal kasvavad rohelised tomatid ära korjata. Rohelised tomatid küpsevad toas kiiremini, kui nende sekka panna üks õun.

«Tomateid tuleks korjata ilmateate järgi ehk vaadake öist temperatuuri,» rääkis Sagro tootmisjuht Madis Kahu. Kui öine temperatuur langeb +5, +6 kraadini, siis lähevad tomatilehed kollaseks. Kahu kinnitusel lehtede närbumine tomatit ennast ei riku, küll aga võivad närbunud lehtedest kanduda haigused edasi ka viljale endale. «Need seened on igal pool olemas ja kõik, mis mädanema läheb, see ka roiskuma hakkab,» tõdes asjatundja.

Kahu sõnul pole võimalik öelda mingit täpset valemit selle kohta, millal oleks õige avamaal kasvavaid tomateid ära korjata, vaid iga rohenäpp peaks seda otsustama taime enda ja tema viljade välimuse järgi. Ta tõi näite eelmise aasta soojast sügisest, kui rõdul kasvavaid tomateid sai korjata pea talveni välja.«Aga kui üks öö on viis kraadi ja ülejäänud 10 kraadi, siis midagi hullu ei juhtu,» tõdes Kahu.

Küll aga tasub aednikel silmas pidada, et mida vähem tomat madalat temperatuuri taluma peab, seda paremini ta säilib. Samas ei ole asjatundja sõnul ka mõtet poolvalmis tomateid liiga vara ära korjata ja tuppa järelvalmima tuua. «Mida varem te tomatid tuppa toote, seda jäigema ja kõvema koorega tomati saate. Mida hiljem, seda pehmem ja magusam tomatikoor on,» selgitas Kahu.

Tomatid koos õunaga kingakarpi

Vanaemade tarkus panna rohelised tomatid kingakarpi järelvalmima kehtib Kahu kinnitusel ka tänapäeval. «Kinnises karbis valmib tomat paremini, sest tomat eritab valmimise ajal teatuid aineid, mis on nii keerulised, et ma neid nimetama ei hakka, aga mis aitavad valmimisele kaasa,» rääkis Kahu.

Ta tõi näite, et kui üks tomat läheb karbis punaseks, siis aitab see ka teistel punaseks minna. Samamoodi aitab tomatite valmimisele kaasa karpi pistetud õun. Kahu sõnul ei tasu veel valmimata tomateid hoida väga soojas, näiteks linnakorteris radiaatori juures. «Järelvalmimise jaoks on parim temperatuur 15, 16 kraadi. 20 kraadi juures küpsevad tomatid kiiremini, aga välja praakida tuleb ka rohkem,» rääkis asjatundja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles