Lugeja küsib: kas vein ikka läheb kodus seistes ajaga paremaks?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veiniriiul
Veiniriiul Foto: Meelis Tomson / Õhtuleht

Veini omadus aastatega paremaks minna on üldtuntud ja seega jätavad paljud veini seisma, kuid avastavad seda aastate pärast avades, et see on imeliku, pigem hapuka maitsega. Kas siis ikka iga veini võib seisma jätta ja kui kauaks?

Vastab Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni president Kristel Nõmmik:

See oleneb veinist. Hea aastakäigu ja healt pinnaselt võetud vein läheb aastatega paremaks, aga seda teatud aja. Mõni vein läheb ainult pool aastat paremaks, teine aga 20 aastat. Mõni valge vein on loodud kohe järgmisel aastakäigul joomiseks ja edasi hakkab nende arengupotentsiaal ainult tagasi minema. Mõned chardonnay tüüpi veinid on mõeldud hoidmiseks kuni 20 aastat.

Selleks tuleb teada, kust vein pärit on, kui väärikad on viinamarjad, kui hea pinnas, milline oli aastakäik (kui palju päikest ja vihma), millal tulid öökülmad, milline oli kevad.

Kui tavainimesel on soovi veini pikemalt säilitada, siis tuleks ikkagi otsida vastavat infot näiteks internetist, kus päris paljud erinevad leheküljed annavad infot selle kohta, kui palju on potentsiaali ühel või teisel aastakäigul seistes paremaks minna.

Säilitamisel on olulised ka tingimused – selleks on vaja veinikappi või veinikeldrit. Lihtsalt soojas, näiteks kapi otsas või kõige hullem kui külmkapi peal, mis kogu aeg väriseb ja veini stressis hoiab, ei ole kindlasti veini säilitamise koht. Päike ja vibratsioon on kõige suuremad veini vaenlased.

Kui inimene ostab veini sellise mõttega, et tal on koht olemas, kus seda veini hoida, siis heades veinipoodides ja vinoteekides osatakse öelda, kui palju ühte ja teist veini võiks säilitada.

Liiga kaua seistes kaotab vein kõik oma maitseomadused. Mingi hetk lähevad kõik veinid äädikaks, aga millal see juhtub, see oleneb samuti väga paljudest asjadest. See võtab ikka aega. Isegi suhteliselt kehvalt pinnaselt ja vihmase aasta saagist tehtud vein paari aastaga ikka äädikaks ei lähe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles