Vargamäe Andrese moel rügades õnnelikuks ei saa

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Voldemar Kolga arvates ei vii hambad ristis töörügamine õnneni, pigem peitub hea elu saladus mõtestatud tegevuses. Pildil töömehed.
Voldemar Kolga arvates ei vii hambad ristis töörügamine õnneni, pigem peitub hea elu saladus mõtestatud tegevuses. Pildil töömehed. Foto: Caro / Scanpix
Tallinna linnavalitsuse tellimusel täna rahvusraamatukogus positiivset meelelaadi puudutava loengu pidanud psühholoogiaprofessor Voldemar Kolga arvates ei vii Vargamäe Andrese moel töörügamine armastuse ja õnneni.

Väide, et tee tööd, siis tuleb ka armastus, on Kolga hinnangul petlik. Hambad ristis vaeva nägemise tulemuseks ei ole õnn ega armastus, vaid töönarkomaania ja perede purunemine ehk olukord, kus pereisad rügavad kuude viisi välismaal oma naist-lapsi nägemata.

Kolga sõnul peitub positiivse meelelaadi saladus töörügamise asemel hoopis mõtestatud tegevuses – töös, mis pole pelgalt raha teenimise koht.

«Tegelikult tunneb inimene rõõmu siis, kui ta on  midagi ära teinud ja teinud seda innuga,» lausus ta.

Heameelt võivad muidugi teha ka suur rahasumma, reisimine või tiir kaubanduskeskuses, kuid need naudingud on lühiajalised. Selle kinnituseks tõi Kolga USA teadlaste tehtud uuringu, kus vaadeldi muu hulgas lotovõitjate meeleolu – aasta pärast võitu olid nad sama õnnelikud kui enne seda.

Reisimisest kõneldes ütles ta, et inimestel on praegu reisimise haigus. «Kogu aeg on mingi kibelus: Sharmis käidud, siis kuu aja pärast tarvis jälle minna. Aga üldse ei mõelda selle peale, kuivõrd mõtestatud elu on,» lausus ta ning lisas, et sellised inimesed on sattunud naudingute otsimise rattasse.

Sarnasest tiirutamisest pääsemiseks on jällegi tähtis vaadata hea elu taha ja leida endale mõttestatud tegevusi ja huvitav töö.

Selles kontektsis võib töötuks jäämine olla hea võimalus endale uus ja meelepärane amet leida ning seetõttu pole vaja koondamist paaniliselt karta, arvas Kolga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles