Liha kallinemine piirab kvaliteetsete toodete kättesaadavust

Sirje Niitra
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aldo Parik.
Aldo Parik. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tooraine hinna tõus mõjutab enim kvaliteetsete lihatoodete hinda, mistõttu üha suurema hinnaeelise saavad kondilihamassil põhinevad madalama kvaliteediga tooted.

«Piltlikult võiks ju öelda, et hiinlased söövad üha enam eurooplaste eest sealiha ära, ameeriklased aga teevad sigade söödaks mõeldud maisist hoopis biokütust. Selle tõttu tõusevadki maailmas püsivalt liha hinnad,» lausus Oskari lihatööstuse juht Aldo Parik. «Lisaks veel tänavused vilja­ikaldused mitmes suures riigis, mis söödaks kasutatava teravilja hindu tõstavad.»

Kuna Eesti on vaba turumajanduse tingimustes toimiv riik, siis ei pääse ka meie sellest.

Pariku sõnul on halb see, et liha hinna tõus mõjutab enim just neid tootjaid, kes kasutavad oma toodetes rohkem liha. On ju selge, et vorsti puhul, milles on liha 80 protsenti, määrab liha hind selle lõpphinnas palju rohkem kui vorsti puhul, mis sisaldab liha vaid viis protsenti. Seega võib liha hinna tõus mõjuda halvasti just kvaliteetsete kaupade valikule ja kättesaadavusele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles