Lihakombinaat: surve on tootmise vähenemise suunas

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere lihakombinaat..
Rakvere lihakombinaat.. Foto: Egert Kamenik.

Rakvere lihakombinaadi teatel on tootmise vähenemise suunas kindel surve olemas, sest Euroopa lihatootjad seisavad sel sügisel silmitsi erakordselt kõrgete söödahindadega.

«Tarbimises mingeid hüppelisi arenguid ette näha aga pole. Globaalne kasv jätkub, kuigi Lääne-Euroopas, kus valitseb majandusseisak, on kallimate tükkide tarbimine isegi vähenenud,» lisas kombinaadi äridirektor Margus Venelaine.

Venelaine sõnul kallutab hinnatõus tarbimisharjumust enamasti soodsama ehk odavama liha või lihatoote poole. Rakvere lihakombinaadi kui sea- ja kanakasvataja probleem on see, et lõpptoodangu hinna tõus saabub palju hiljem kui sööda­hindade oma. Loomad tahavad süüa kogu aeg. Liha tootmismahtu ei ole võimalik päevapealt vähendada, kuid vahepealne aeg on vaja ka üle elada.

«Kuna lõppkokkuvõttes jaguneb hinnatõus sujuvalt pikemale perioodile, pole alust arvata, et liha hind käitub pikemas perspektiivis erinevalt teistest toiduainetest või tõuseks aeglasemalt üldisest inflatsioonitempost,» nentis Venelaine.

«Seega ei juhtu ka nüüd midagi erakorralist – pigem kordub see, mida nägime eelmise viljahinna rekordi ajal neli aastat tagasi. Mingit katastroofi siis ju ei juhtunud,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles