Putin: EL-i uurimine Gazpromi vastu ei ole konstruktiivne

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin..
Venemaa president Vladimir Putin.. Foto: ITAR-TASS / Scanpix.

Vene president Vladimir Putin mõistis pühapäeval hukka Euroopa Liidu algatatud monopolivastase uurimise Vene energiahiiu Gazpromi vastu ning ütles, et see ei tule kasuks kahepoolsetele suhetele.

«Meie usume, et see lähenemine ei ole konstruktiivne,» ütles Putin ajakirjanikele Vladivostokis, kus käib Aasia ja Vaikse ookeani majanduskoostöö (APEC) tippkohtumise viimane päev. Ta ütles, et peab kahetsusväärseks Euroopa Komisjoni otsust uurida Gazpromi seoses võimalusega, et see pidurdab konkurentsi Kesk- ja Ida-Euroopa gaasiturgudel.

«Me loodame, et tuleme sellest olukorrast välja, ilma et kumbki pool kaotusi kannaks, asjaliku ja heatahtliku dialoogi abil,» ütles Putin.

Ta andis mõista, et uurimise eesmärk on sundida Moskvat Euroopa Liitu majanduskriisist välja aitama.

«Euroopa Liit tahab säilitada mõningast poliitilist mõju ja tahab, et meie selle eest maksaksime.»

Putin tuletas meelde, et nõukogude ajal tegi Moskva kommunistliku bloki satelliitriikidele tohutult subsideeritud energiatarneid, kuid kinnitas, et tänapäeva Venemaa tarnib ainult turuhindadega.

Euroopa Komisjon teatas sel nädalal, et algatas uurimist Gazpromi vastu seoses murega, et see takistab konkurentsi Bulgaarias, Tšehhis, Eestis, Ungaris, Lätis, Leedus, Poolas ja Slovakkias.

Komisjon soovib välja selgitada, kas Vene gaasihiid on takistanud gaasi vaba liikumist üle kogu Euroopa Liidu, takistanud gaasitarnete mitmekesistamist ning kehtestanud oma klientidele ebaõiglased hinnad, sidudes gaasi hinna nafta hinnaga.

Euroopa Liit impordib 80 protsenti oma gaasivajadusest, sellest kolmandik tuleb Venemaalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles