Saksa euroskeptik esitas protesti EKP võlakirjaostuprogrammi vastu

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Keskpank
Euroopa Keskpank Foto: SCANPIX

Saksa poliitikust euroskeptik Peter Gauweiler esitas pühapäeval riigi konstitutsioonikohtule kaebuse Euroopa Keskpanga (EKP) uue võlakirjaostuprogrammi vastu, tehes uue katse eurotsooni päästepaketti tõkestada.

Kantsler Angela Merkeli konservatiivide Baieri sõsarpartei CSU liige Gauweiler ütles, et 500 miljardi euro suurune Euroopa Stabiilsusmehhanism (ESM) tohib jõustuda vaid juhul, kui EKP oma uuest programmist taganeb.

Gauweileri sõnul võib tema samm seada küsimärgi alla Saksa konstitutsioonikohtu otsuse ESM-i vastu esitatud kaebuste kohta. Otsust on oodata kolmapäeval.

EKP neljapäevane avaldus, et hakkab eurotsooni raskustes riikidelt riigi võlakirju ostma, tekitas «täiesti uue olukorra», ütles ta.

Gauweiler väidab, et ESM ei ole Saksa põhiseadusega kooskõlas, sest nõuab Euroopa suurimalt majanduselt piiramatul hulgal garantiisid ning võtab seega demokraatliku kontrolli eelarve koostamise üle.

ESM, mis asendab ajutist Euroopa Finantsstabiilsuse Fondi (EFSF), oleks pidanud juba 1. juulil jõustuma. Kuid fond vajab tegutsemiseks Saksa panust ning see on jäänud Saksa konstitutsioonikohtu otsuse taha.

Analüütikud usuvad, et kohus ei tõkesta ESM-i jõustumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles