Lugeja küsib: kas kuvariga töötades on puhkepausid ette nähtud?

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Lugeja küsis, kas kuvariga töötamisel on ette nähtud puhkepausid, kui pikad need peavad olema ja kuidas reguleerib seadus tööl tehtavaid suitsupause.

Tööinspektsiooni selgituse kohaselt reguleerib kuvariga töötamist valitsuse määrus,  mille järgi peab tööandja korraldama töö selliselt, et töötaja saab silmade ülepinge ja sundasendis töötamisega tekkivate vaevuste ennetamiseks vaheldada kuvariga töötamist teistlaadsete tööülesannete täitmisega.

Kui see pole võimalik, peab töötaja saama perioodiliselt pidada puhkepause. Puhkepauside kestus peab moodustama vähemalt 10 protsenti kuvariga töötamise ajast.

«Nõndanimetatud suitsupausid ei edenda kuidagi töötaja tervist ja seetõttu ei reguleeri vastavat vajadust ka töötervishoiu ja -ohutuse alased õigusaktid,» vastas tööinspektsiooni teabespetsialist Olga Pihlak.

Ta juhtis ühtlasi tähelepanu, et töötervishoiu ja -ohutuse seaduse alusel peab tööandja suure füüsilise või vaimse töökoormuse, pikaajalises sundasendis töötamise või monotoonse töö puhul võimaldama tööpäeva või töövahetuse jooksul töötajale tööaja hulka arvatavad vaheajad.  Vastavad ohutegureid peavad olema kirjas ettevõtte riskianalüüsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles