Kuidas päristöö kõrval edukalt kõrvaläri ajada

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aja kõrvaläri siis, kui on vaba moment.
Aja kõrvaläri siis, kui on vaba moment. Foto: Scanpic

Kui sul on põhitöö kõrval ka väike oma äri ajada, siis ei pruugi see mitte alati meeldida su ülemusele.

Glassdoor.com toob ära mõned mõtted, kuidas korraldada asju nii, et probleeme ja arusaamatusi ei tekiks.

Küsi luba või vabandust. Uuri välja, millised on sinu tööandja põhimõtted kõrvaltöö ja huvide osas. Kas pead kedagi näiteks personaliosakonnast teavitama oma kõrvalärist? Uuri välja ka oma otsese ülemuse suhtumine – kui ta on ise aktiivne osaline paljudes ettevõtmistest, siis ehk ei ärrita teda sinu pisike start-up firma. Alles seejärel otsusta, kas alustad tegevust vaikselt ja varjus või ütled kohe kõigile välja, millega sa tegeled.  

Ära kasuta tööandja aega. Tegele oma äriga siis, kui sa ei tee põhitööd, näiteks lõunatunnil, arstikabineti ukse taga oodates, tööle või koju sõites, hommikul enne pere ärkamist. Kanna oma projekte alati iPadiga kaasas ja tegele nendega siis, kui põhitööga tegeleda ei saa.

Näe sünergiaid ja jaga neid. Leia viise, kuidas kasutada oma kõrvalärist saadud kogemusi ja teadmisi ka põhitööl.

Hoia oma ülemus rahulolevana. Põhitööl peab olema kõik korras – ületa etteantud numbreid, paista ülemusele välja ja ära kunagi ületa etteantud tähtaegu

Tea, millal tuleb öelda «ei». Kui sinu klient tahab sind korraldama suurt üritust sinu kõige hõivatumal tööpäeval, ütle töö ära. Väldi kliente, kes eeldavad sinult 24/7 tähelepanu, sest see viib konfliktideni sinu põhitööl. Tõsi, sul tuleb võib-olla ka põhitööl mõnedest asjadest keelduda, näiteks lisaülesannetest või ametikõrgendusest. Eriti kui viimane eeldab pikemaid tööpäevi ja kolimist. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles