Vastupidavamad sügislilled õitsevad ka lume sulades

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügisene lilleampel.
Sügisene lilleampel. Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Istikuärid kutsuvad sügiseses istutuses kombineerima eri lilli ja dekoratiivsete lehtedega taimi, millest mõned talvituvad lumise talvega kenasti ning rõõmustavad aiapidajaid juba uuesti kevadel.

Ida-Virumaa Toila spaahotelli haljastusspetsialist Tiina Säkk rääkis Põhjarannikule, et tema viimaste aastate sügisene lemmik on kanarbik, kuna tuleb kevadel lume sulades kõige paremini lume alt välja ja jääb kõige ilusam. «Näiteks eerika kuivab ära ega jää nii ilus ja siis on lumesulamisest kuni võõrasemade istutamiseni õuevaasides tühjus. Ega selliseid taimi, mis meie karmidele talvedele vaasides vastu peavad ja on ka kevadeks ilusad, on ju vähe.»

Kui kanarbik ühe talve vaasis ära õitseb, soovitab Säkk selle peenrasse istutada, sest tegemist on mitmeaastase taimega. Kanarbikud kasvavad meelsasti koos rodode, pohlade, mustikate ja teiste hapulembeste taimedega turbamullas.

Uued sordid

Juhani puukooli turundusjuht David Dzaganija soovitab kombineerida terrassipeenardes ja -pottides sügislilli, püsililli ja okaspuid. Tema sõnul on eestimaalaste iga-aastased lemmikud krüsanteemid, kanarbikud ja eerikad, millest esimesi on saadaval kõigis võimalikes värvitoonides, nii väikese- kui ka suureõielistena.

Dekoratiivkapsad, mis jäävad püsima ka lume tulekuga, lisavad istutusele mahukust ja värvi. Hõbedasi toone saab lisada padipõõsaga, elegantselt üle ääre rippuma sobivad igihaljad luuderohud. «Kirjulehised puismailased ja erivärviliste marjadega talihaljad püüavad terrassi- ja trepipotis kindlasti pilke.»

Rohkem kõrrelisi

Dzaganija hinnangul tuleks sügisel istutades julgemalt kasutada kõrrelisi. Sügisel paistavad eriti hästi silma kirjud ja triibulised sordid, tekitades teiste taimedega kauneid kooslusi ja lisades tekstuure. Samuti sobib katsetada erivärviliste ja kirjude helmikpööriste ning tiarellidega.

«Kõrrelised ja nimetatud püsikud talvituvad lumise talvega peenras kenasti ning rõõmustavad aiapidajaid juba uuesti kevadel.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles