Lauka kooli lapsed söövad ainult värsket toitu

Sirje Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lauka kooli direktor Märt Rannast jälgib õpilaste söömist.
Lauka kooli direktor Märt Rannast jälgib õpilaste söömist. Foto: Mihkel Maripuu

Hiiumaa Lauka kooli õpilased saavad sellest õppeaastast lõunaks toitu, mis on valmistatud sealsamas ümbruskonnas kasvanud viljadest ja on seetõttu väga värske.

Lauka kooli kokk Aimi Aromatova on kuulus juba kodust kaugemalgi. Möödunud nädalal võõrustas ta hiidlaste koostöökogu rahvusvahelise projekti «Sirguvad söögisellid» raames lausa kolleege Prantsusmaalt ja Inglismaalt.

Prantsusmaal on Aromatova isegi käinud. Ta kiidab sealsete kooliköökide väljanägemist ja tehnilist varustatust, millest meie siin ei saa unistadagi, kuid räägib, et ega seal lastele midagi kodulähedast pakuta - isegi kartul oli Hollandist toodud. Siiski on sealgi mõistetud kohaliku toidu kasulikkust ja astutakse samme, et see koolidesse jõuaks.

Idee hakata toitu koolisöökla jaoks koduvallast võtma sündis koka enda peas, vallametnikud olid aga varmad teda toetama. Nõnda võeti valda asjast huvitatud inimesed kokku ja nüüd tarnivad 7 kohalikku tootjat söökla jaoks toidukraami nii palju, et midagi ei pea kaugemalt juurde ostma. Näiteks maitseroheline on kogu talveks ette valmis varutud.

Kaks kohalikku hakkasid kooli jaoks koguni spetsiaalselt maitsetaimi, kurke ja tomateid kasvatama. Ka kala püüavad omakandi mehed ja nõnda on lapsed saanud tänavu juba mitu korda väga maitsvat lestafileed.

Aromatova sõnul selline majandamine odavam ei tule ja jandamist on parasjagu, aga see-eest tuleb kõik otse põllult lauale, on värske ja maitsev.

Kooli direktor Märt Rannast on oma koolisöökla üle, mida tänavu ka presidendiproua vaatamas käis, uhke ja kiidab koka südikust taevani. Ka õpetajad saavad taskukohase tasu eest tundide vahel kõhu korralikult täis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles