Justiitsminister lükkab Tuus-Lauli väited ümber

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marika Tuus-Laul
Marika Tuus-Laul Foto: Peeter Langovits

Riigikogu õiguskomisjoni liige Marika Tuus-Laul hoiatab, et võlaõigusseaduse muutmise seadus peidab endas tarbijavaenulikku sätet, mis lubab jõustumisel intressidelt viiviseid nõuda. Justiitsminister Kristen Michal kinnitab, et eelnõuga ei looda võimalust intressilt viivist nõuda, sest seda keelab vastav seaduse säte.

«Kui siiani sai tarbijakrediidi lepingus viivist nõuda vaid tasumata põhisummalt, siis seaduse sellisel kuju jõustumisel tekitatakse võimalus küsida intressidelt veel omakorda viivist,» selgitab Tuus-Laul.

Justiitsminister lükkab Tuus-Lauli väite ümber ning viitab kehtivale võlaõigusseadusele, mis sätestab: «Viivist ei ole lubatud nõuda intressi tasumisega viivitamise korral. Sellest võlgniku kahjuks kõrvalekalduv kokkulepe on tühine.» Kuna eelnõuga seda sätet ei muudeta, jääb ka olemasolev regulatsioon selles küsimuses muutumatul kujul edasi kehtima ning ka edaspidi ei saa intressilt viivist nõuda.

Keskerakonna fraktsioon sellega nõus ei ole ja kavatseb esitada muudatusettepaneku antud punkti eelnõust välja arvamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles