Kas osta Eesti juurikaid poest või turult?

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodumaiste aiasaaduste hinnad Tallinnas.
Kodumaiste aiasaaduste hinnad Tallinnas. Foto: Postimees

Tarbija24 uuris kodumaiste juurikate ja sügisandide hindu kahes pealinna poes ja turul. Katseostjad aga ei jõudnud üksmeelele, kust tasuks Eesti kaupa otsides sisseoste teha.

Kuigi turul on valik tunduvalt suurem, siis näiteks Prismas olid paljud aedviljad isegi poole odavamad kui varahommikusel turul. «Samas nägid poes müüdavad tooted ilusad ja puhtad välja, nii et polekski väga tarvis valida,» kõlas üks arvamus.

Pirita Selveri juur- ja puuviljaosakonnas aga valitses paras segadus. Osa kaupade siltidel puudus igasugune viide selle päritolule. Nii näiteks polnud võimalik aru saada, kust on pärit sibul või küüslauk. Õunte juures oli vaid viide sordile, aga puudus päritolumaa.

Kaupa juurde toonud müüja ei osanud öelda, kas kodumaiseid õunu ja ploome üldse on, osutades huupi vastava riiuli poole. Lahtistest kodumaistest tomatitest olid paljud mustad ja plekkidega. Määrdunud kaupa leidus mujalgi.

Kui poodide kasuks räägib üldjuhul soodsam hind, siis turul on vähemalt sügisel kodumaise kauba valik rikkalik. Nii võib turgudelt leida seeni, pohli ja jõhvikaid. Keskturul maksid pohlad 2,40 ja jõhvikad 4 eurot, Nõmme turul vastavalt 3,5 ja 5 eurot kilo. Ka võib praegugi veel turgudelt leida värskeid vaarikaid ( 7 eurot) ja lahtist astelpaju (5 eurot). Nõmme turul olid müügil ühe-eurose kilohinnaga ka rohelised tomatid, mida suurpoed ilmselt kunagi müüki ei võta

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles