Swedbank: halvad laenud tuleb eraldada

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki kontor Stockholmis
Swedbanki kontor Stockholmis Foto: SCANPIX

Swedbank tahab paigutada panga halvad laenud eraldi ettevõtetesse, et hoida sedasi kordumast 1992. aasta Rootsi kinnisvarakrahhi.

Swedbanki asepresident Thomas Backteman ütles usutluses ajalehele The Wall Street Journal, et nad õppisid Rootsi kriisist eelkõige seda, et halvad laenud tuleb eraldada panga sellest osast, mis tegeleb strateegiliste operatsioonidega.

«Kui paigutame halvad laenud eriotstarbelistesse finantsettevõtetesse (SPV – special purpose vehicle), pole ohtu, et panga väärtus häviks või halbade laenude osakaal süvendaks turu ebakindlust,» kirjeldas Backteman.

Swedbank on Baltimaadesse laenanud umbes 22,2 miljardit dollarit ning nüüdseks ongi SPVd Eestis ja Lätis juba loodud ning Leedus loomisel. Kas neid ka kasutama hakatakse pole veel kindel, kuna pangal on variant paigutada halvad laenud ka oma ettevõtte sees asuvasse üksusesse.

Otsuse langetab Swedbank selles küsimuses paari kuu jooksul, selgitas Backteman.

Selle tulemusel võib Swedbankist varsti saada Baltikumis suur kinnisvaraomanik, kuna just ehitus- ja kinnisvarasektor on neis riikides saanud kriisi käigus ränga löögi.

Backteman avaldas toetust ka otsusele mitte devalveerida Balti riikide rahvusvaluutasid ning leidis, et otsus pigem vähendada palkasid on kokkuvõttes vähem valus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles