Prognoos: vähisurmade arv langeb jõudsalt

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Operatsioon
Operatsioon Foto: Sille Annuk

Suurbritannias tehtud vähiuuringud ennustavad, et 2030. aastaks on vähisurmade arv langenud ligi 17 protsenti, seda peamiselt tänu suitsetamise vähenemisele.

2010. aastal oli Suurbritannias 100 000 elaniku kohta 170 vähisurma. Usutakse, et see arv langeb 142 peale, vahendab CNN.

Kõige rohkem langeb ilmselt munasarjavähki surnute arv. Samuti langevad enimlevinud vähkkasvajate – kopsu-, rinna-, soole- ja eesnäärmevähi surmade arv. «Meie viimased uuringud tõestavad, et lähikümnenditel langeb vähisurmade arv märkimisväärselt,» kinnitas Londoni ülikooli professor Peter Sasieni.

Suurbritannia vähiuuringute tegevjuhi doktor Harpal Kumari sõnul on nende eesmärk iga aastaga päästa 5000 võrra rohkem elusid. «Teadusuuringud osutavad selgelt vähiravi kvaliteedi paranemisele. Sellegipoolest on veel pikk tee käia,» lisas Kumar.

Kuna oodatav eluiga tõuseb, kasvab paraku ka nende inimeste arv, kes hilises vanuses vähkkasvaja tõttu surevad, ent nende juhtumite osakaal on kogu surmade arvus marginaalne.

Sellegipoolest kardetakse, et teiste vähitüüpide nagu suu- ja maksavähi levik järgneva kahe kümnendi jooksul kasvab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles