Kingsepad jagavad nõu: kuidas oma jalanõude eest hoolitseda

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ideaalset kingapaari on raske leida, seega kui sa avastad kingad, mis on mugavad ja ilusad, tahad nende eluiga võimalikult pikaks venitada.

Olgu su lemmikuks tennised, madalad kingad või tikk-kontsad, siin on mõned nõuanded kingseppadelt, kuidas oma jalanõude eest kõige paremini hoolt kanda, kirjutab Woman’s Day.

1. Mine kingsepa juurde enne uute kingadega käima asumist

Kui sa soovid, et su jalanõud kaua vastu peaks, võib ettenägelik hoolitsus imesid teha. Enne, kui asud tänavaid vallutama oma uute nahktaldadega kingades, palu kingsepal panna kingadele kummist tallad. Nahk kulub kiiresti ja peenikesed kummist tallad, mida on saadaval mitmes erinevas toonis, sobituvad hästi kokku su jalanõudega. Kummitald takistab ka veel tungida kinga sisse.

2. Ära osta kingi, et neid parandama hakata

Ilusad vanaaegsed kingad võivad tunduda tõelise leiuna, aga kui tegemist on kasutatud kingadega, ei pruugi nende parandamisele kuluv raha ostu väärt olla. Määrdunud nahk ja ära käidud tallad teevad nende parandamise mõistliku raha eest peaaegu võimatuks.

3. Kingsepp saab muuta kingade sobivust

Ära anna alla, kui avastad kodus, et ostetud kingapaar on liiga kitsas või liiga suur. Kui kingad on kitsad, saab kingsepp venitusmasina abil need mugavamaks muuta. Kui aga kingad on jalas liiga suured, saab seda parandada näiteks sisetaldade abil.

4. Muuda oma jalanõud ilmastikukindlaks neid pidevalt hooldades

Kui sajab lund või vihma, kanna jalanõudele vett tõrjuvat vahendit ja pea meeles, et see vahend pole mõeldud vaid ühekordseks kasutamiseks. Eksperdid soovitavad otsida vahendeid, milles leiduks nanotehnoloogiat – need peened osakesed kindlustavad, et sa ei laseks jalanõudele liiga palju hooldusvahendit ning annavad materjalile – näiteks nahale – võimaluse hingata ja oma tekstuuri säilitada. Kui jalanõud on näiliselt mustad, tuleks neid enne vahendi kasutamist puhastada.

5. Kontsade eluiga on võimalik pikendada, kui vaid tead, millist kontsaplekki küsida

Tulenevalt sellest, kuidas kontsakingad on valmistatud, on peaaegu vältimatu see, et varem või hiljem tuleb ära kontsaplekk. Vältimaks lõputult kontsaplekkide vahetamist (mis on väga oluline, sest katmata metallil kõndimine võib ajapikku terve kontsa ära rikkuda), peaksid teadma, millist kontsaplekki küsida. Uuri kingsepalt erinevate variantide kohta.

6. Kasuta jalanõukotti, mis kingadega kaasa antakse

Teatud kingapaarid on oma spetsiaalses kotis kindlal põhjusel – hoides kingi pehme koti sees kandmiste vahepeal, väldid struktuuri kahjustusi. Kui sa hoiad oma jalanõusid soojas ja kuivas kohas, võib nahk hakata kuivama ja pragunema, seega hoia jalanõusid eemal päikesest ja radiaatoritest.

7. Tea, mida saad kodus teha ja mida mitte

Venitamise ja kingataldadega seonduvate tööde puhul pöördu kindlasti professionaali poole, et vältida kulukaid vigu. Kuid teatud asju saad ka ise kodus teha. Näiteks saab nahka poleerida klaasipuhastusvahendiga ja pisikesi sälke peita sama tooni küünelakiga. Jalanõudelt soolaplekkide eemaldamiseks soovitatakse segada üks osa äädikat kolme osa veega ja kasutades majapidamispaberit, tupsutada segu plekile. Vedeliku kuivades kaovad plekid. Õliplekke imab sisse aga beebipuuder, kuid mitte seemisnaha puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles