Kiirlaenude andmise tingimusi muudetakse

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusministeerium tahab kiirlaenuturgu rangemalt reguleerida.
Rahandusministeerium tahab kiirlaenuturgu rangemalt reguleerida. Foto: Tairo Lutter

Justiitsministeerium saatis kooskõlastusele eelnõu, millega täpsustatakse laenamise tingimusi ning seatakse täpsemad nõuded laenu reklaamile.

Justiitsminister Kristen Michali sõnul on 2011. aasta juulis jõustunud vastutustundliku laenamise regulatsioon praktikas näidanud, et laenuandjad ei täida seda sellisel kujul piisavalt. See tähendaks, et inimeste huvid oleks kaitstud ning keegi ei võtaks kohustusi, milleks ta tegelikult võimeline pole.

«Kuna laenuandjad on tõlgendanud vastutustundliku laenamise põhimõtteid väga laialt ning tihtipeale laenuvõtja kahjuks, otsustasime neid tingimusi täpsustada, et inimesed ei võtaks neile ülejõu käivalt kallist laenu,» lausus justiitsminister ja lisas: «Kuigi kehtiv vastutustundliku laenamise regulatsioon ütleb, et laenuandja peab veenduma laenuvõtja võimes laen ka tagasi maksta, ei pöörata sellele seni piisavat tähelepanu.»

Uus eelnõu täpsustab aga täiendavad kohustused, mida laenuandja peab jälgima, et välistada laenu andmist inimesele, kes seda hiljem tagasi maksta ei suuda. Laenuandja peab kontrollima laenaja varalist seisu ja vaatama, kas laenajal on regulaarne sissetulek. Lisaks peab laenuandja kontrollima, ega laenajal pole varasemaid makseprobleeme, aga ka seda, kuidas mõjutaks laenaja majanduslikku seisu võetud kohustuse suurenemine näiteks intressi tõusu tagajärjel. Kindlasti tuleb laenu andmisel vaadata ka laenaja juba võetud kohustusi. ’

«Kõik muutused on selgelt ühes suunas – eesmärk on vähendada võimalust, et inimesed võtavad kiirelt otsustades neile üle jõu käiva kohustuse ja sattuvad selletõttu juba teistesse probleemidesse,» sõnas Michal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles