Swedbanki hinnatõus lööb pensionäride rahakotti augu

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki ees korraldatakse protestimeeleavaldus.
Swedbanki ees korraldatakse protestimeeleavaldus. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Alates 1. detsembrist tõstab Swedbank oluliselt pangakontorites tehtavate tehingute hinda, kusjuures kallinevad ka nende teenuste hinnad, mis panga Rootsis asuvas emafirmas on hoopis tasuta.

Eriti mõjutab tehtav muudatus vanemaid inimesi, kirjutab Saarte Hääl. Pensionär, kes soovib oma raha pangakontoris välja võtta, peab tasuma selle eest minimaalselt 3 eurot ehk endises rahas 47 krooni.

Arvestades seda, et mitmed teenuseosutajad, nagu ka riigiettevõte Eesti Energia, on lõpetanud oma esindustes arvete sularahas tasumise võimaluse, tähendab uus 1,25 euro suurune ülekandetasu vähemalt 5 euro suurust lisakulu kuus.

Kui eramaja omanik peab tasuma lisaks elektrile veel vee ja kanalisatsiooni, prügiveo ning sideteenuste eest, teeb see aastas kokku 60 eurot, mis Eesti kroonidesse ümberarvutatult on peaaegu 1000 krooni. Ning kui klient tahab teada, mis ta hoiuarvel toimub, tuleb tal konto väljavõtte eest pangale loovutada 2 eurot.

Saaremaa pensionäride ühenduse juhi Helga Nurmekannu hinnangul on tegemist uskumatu uudisega.

«Kui pensionite kojukanne lõpetati, lubati, et pangast saab raha tasuta,» meenutas Nurmekann. «Kui iga liigutus maksab, siis taastagu endine olukord ja toogu pension koju.» Neid eakaid, kes internetis hakkama saavad, on võib-olla veerand.

Swedbanki suhtekorraldaja Mart Siilivaski sõnul puudutab muudatus ennekõike seeniorkliente, kellel ei ole või kes ei julge kasutada elektroonilisi pangakanaleid. Nende aitamiseks on pangal hästi toimiv abistajate süsteem pangakontorites olemas. Seega kutsub Siilivask kliente, kes arvutit või automaati kardavad, üles julgemalt paluma abi ja juhendamist panga telleritelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles