Statistikaamet lõi ostujõu kalkulaatori

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalkulaatorid
Kalkulaatorid Foto: Peeter Langovits

Statistikaamet pani oma kodulehel tööle ostujõu kalkulaatori, millega tarbijatel on raha ostujõu muutumise jälgimine ajas hõlpsam.

«Statistikaamet avaldab iga kuu alguses tarbijahinnaindeksi ja tarbijahindade keskmisest muutusest räägivad siis kõik ajalehed. Samuti avaldab Statistikaamet keskmist palka ning avaldab ka selle reaalkasvu, milles tarbijahinnaindeksi muutuse mõju on arvesse võetud. Need näitajad peegeldavad üldist trendi riigis, samas konkreetse inimese olukord võib olla sellest erinev,» kirjutab statistikaameti peadirektor Priit Potisepp statistikablogis.

Seetõttu tegigi statistikaamet huviliste jaoks kättesaadavaks ostujõu kalkulaatori, et oleks lihtne arvutada, kui palju hinnamuutus on kellegi ostujõudu mõjutanud. Potisepp tõi kaks näidet, kuidas kalkulaator töötab.

1) Oletame, et õpetajale pakutakse palgatõusuks 10 protsenti ning tema praegune kuupalk 500 eurot kehtib 2009. aastast. Kalkulaator näitab, et 2012. aastal on samaväärse ostujõuga summa 565 eurot. Niisiis 10-protsendiline pakkumine (550 eurot) kipub pisut tarbijahindade keskmisest tõusust maha jääma.

2) 2000. aastal oli keskmine vanaduspension 97,9 eurot ja 2011. aastal 305,1 eurot. Kalkulaatori järgi on 2000. aasta 97,9 euroga samaväärse ostujõuga summa 2011. aastal 153 eurot. Seega on näha, et keskmise pensioni ostujõud on praegu kõrgem kui sajandi alguses, vähemalt eeldusel, et pensioni saaja kulutused on ligikaudu sama struktuuriga kui tarbijahinnaindeksis kasutatu puhul.

Statistikaamet tuleb lähiajal välja ka personaalse inflatsioonikalkulaatoriga, mis võimaldab igaühel enda või oma leibkonna tarbimisstruktuuri alusel inflatsiooni arvutada ning keskmise tarbijahinnaindeksiga võrrelda.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles