Kalmud enne talve korda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinnas Pärnamäe kalmistu juures üleeile lilli ja pärgi müünud Saima sõnul on tema leti laialdasest valikust kõige populaarsemad krüsanteemid ja alpikannid.
Tallinnas Pärnamäe kalmistu juures üleeile lilli ja pärgi müünud Saima sõnul on tema leti laialdasest valikust kõige populaarsemad krüsanteemid ja alpikannid. Foto: Peeter Langovits

Kui suviste püsilillede aeg kalmistul läbi saab, siis sügisel sinna uusi taimi valides tasuks silmas pidada ka hauaplatsi asukohta.

«Taimede valiku määrab konkreetne kalmistu ja haua asukoht seal – kas haud asub suurte puude all, päikeselises kohas või päris varjus. Milline on pinnas – kas liivane ja kuiv või pigem just savine ja niiske,» rääkis Haaviku Haljastuse aednik Jaanika Meltsas.

Hea aeg istutamiseks

Ta lisas, et hauaplatsi võib kujundada ka üldse taimi kasutamata, pannes pinnakatteks peenefraktsioonilist killustikku või sõelmeid, kasutades eri materjalidest astekive.

«Peamiseks kujunduselemendiks oleks siin maitsekas mälestuskivi,» lausus Meltsas.

Rääkides sügisel hauaplatsidele viidavatest lilledest, ütles aednik, et praegu müügil olev kanarbik elab Eesti kliimas talve kenasti üle, aga vajab hapumat mulda ja päikeselist kasvukohta. «Seega, tema parimaks kasvukohaks võiks olla mitte väga pime mändidealune,» märkis ta.

Kevadel tuleks kanarbikku kolmandiku võrra tagasi lõigata, et taim säilitaks oma puhmja välimuse. Kuigi Eesti surnuaedades on kombeks kevadel kanarbikud asendada suviste püsililledega, võib Meltsase sõnul kanarbiku ka suveks kalmule jätta.

«Kanarbik on meie kliimas püsik,» märkis ta.

Teine surnuaedades väga levinud taim eerika on Eesti kliimas aga külmaõrn ja talve üle ei ela. «Tema ilu saab nautida lühikest aega ja poole talve pealt on tema kenad roosad õied pruunid,» tõdes aednik.

Kui kaua näevad kenad välja krüsanteemid, alpikannid, sõltub aedniku sõnul ilmastikust. «Kui tuleb esimene suurem sügisene külm, siis on nende lehed ja õied näpistatud,» ütles ta.

Kas sügisel hauaplatsile istutatud lillele ka kompostmulda panna, sõltub Meltsase sõnul lillest. «Sügisel võiks istutusauku lisada hoopis istutus- ja sügisväetist, mis annab taimele jõudu talv üle elada,» selgitas ta.

Aednik soovitas aga kindlasti enne taime ostes puukoolist küsida, millal taimed viimati väetist on saanud, sest väetamise puhul kehtib küll pigem see reegel, et parem veidi vähem kui üleliia.

Kui kalmukujundus on ise või spetsialisti poolt valmis tehtud, siis praegu on Meltsase sõnul veel väga hea aeg hauaplatsile taimi istutada. «Talvel, kui lumi katab maad, paistavad iluga silma mitut liiki puude leinavormid – leinalehis, jalakas, suur läätspuu,» tõi ta näiteid.

Talveks hauale küünlalatern

Rohelise värvuse säilitavad läbi talve elupuu sordid, aga neid valides soovitab aednik enne uurida puude kasvukõrgust ja laiust, et puu ka tulevikus platsile ära mahuks. Kuna elupuud annab väga hästi pügada, siis on võimalik tekitada mitmesuguseid kujundusi – pügades puud kandilisteks või tekitada madala heki ümber platsi.

«Võimalusi on väga palju, aga piirid paneb paika ikka konkreetne koht, kuhu kujundust hakatakse tegema. Samuti see, mitmele inimesele plats on mõeldud,» toonitas aednik.

Meltsase sõnul ei maksaks hauaplatsi kaunistades unustada kohalikku kliimat. «Ükskõik, mida me sinna paneme, talv katab oma lumega ära kogu selle ilu, millega me praegu vaeva näeme,» tõdes ta.

Kui tahetakse talveks midagi ilusat, siis soovitab aednik kaaluda ikkagi elupuud või mõne teise puu leinavormi. Ka soovitas ta panna hauale küünlalaterna, mis just talvisel ajal hauda kaunistab.

Tallinnas Pärnamäe kalmistu väravas lilli müüva 79-aastase Saima sõnul ostetakse sügisel kõige rohkem krüsanteeme ja alpikanne. «Krüsanteem on väga tänulik lill, ta ei vaja palju kastmist, aitab sellest, mis ülevalt tuleb. Ka on ta külmakindel, need on tema eelised,» rääkis naine.

Talveks viiakse aga hauaplatsidele kanarbikku ja eerikaid. «Eerikat ostetakse just talveks ja pannakse vahele hõbelehti. Eerika püsib terve talve läbi. Ta ei kaota värvi ja ei vaja palju kastmist ning kannatab külma: kas või Siberisse võid viia!» jagas naine näpunäiteid.

«Kui talvel sajab lumi eerikale peale, siis teete niimoodi (pühib õrnalt käega kanarbikku – autorid) ja lumi läheb pealt ära, lillega ei juhtu mitte midagi,» lisas Saima.

Müüja sõnul ostetakse eerikat palju just enne isadepäeva, mis on novembri teine pühapäev. «Aga tänavu on nad varem müüki tulnud ja inimesed juba ostavad, sest hauad tuleb ju korda teha,» lisas naine.

Metsakalmistu väravast saab osta ka samblapärgi ja küünlaid, kuid Saima sõnul pole pärjahooaeg veel alanud. «Me teeme ka väga ilusaid kuusepärgi, mille peal on kunstlilled,» kiitis naine oma kaupa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles