Patsientide nõukoda: tervishoidu võiks rahastada riigiettevõtete dividendidest

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigla registratuur.
Haigla registratuur. Foto: Urmas Luik

Eesti patsientide nõukoda tegi avaliku pöördumise peaministrile ja sotsiaalkomisjoni esimehele, milles palub kaaluda võimalust suunata erakorraliselt tervishoidu Tallinna Sadama või Eesti Energia dividenditulu.

Pöördumises seisab, et eilsel tervishoiutöötajate üldkoosolekul jäi kõlama küll sotsiaalkomisjoni esimehe Margus Tsahkna poolt välja pakutud lahendus sõlmida ühiskondlik kokkulepe haiguspäevade raha maksmise kohustuse haigekassast väljaviimiseks, kuid selle sõlmimine võtaks aega. Seetõttu teeb patsientide nõukoda ettepaneku seni kaaluda võimalust kasutada tervishoiu rahastamiseks riigi erakorralisi tulusid lisaks ravikindlustuste vahendite sisemistele reservidele.

 «Peame siin silmas Tallinna Sadama või Eesti Energia dividenditulu suunamist inimeste tervise kaitsesse,» seisab pöördumises. 

Nõukogu toob välja, et erakorraliste tulude kasutamine tervishoiukulude katmiseks võib edasi lükata küll mõne investeeringu tähtaega, kuid päästa ka sadade inimeste tervist. Samuti aidata tervishoiusüsteemi toimimist kuni pikaaegsete jätkusuutlike lahenduste leidmiseni. «Nimetatud finantseerimine ei toimu kellegi arvelt ning ei oleks ka pretsedendiks eelarvekulude katmisel Eesti vabariigis,» seisab pöördumises.

Samuti osutatakse pöördumises probleemile, et vähenenud on inimeste sotsiaalne kindlustunne, pikenenud ravijärjekorrad ning suurenenud omaosalus tervishoiuteenuste eest tasumisel. «Kõik see omakorda vähendab kodanike usaldust Eesti riigi vastu. Kõrge tööpuudus noorte seas, väga suur hulk vaesusriskis elavaid lapsi, samuti ravikindlustamata isikute suur arv on vaid üks osa sotsiaalsetst probleemidest tänapäeva Eestis.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles