Bossid polegi stressis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Võimuga kaasneb suur vastutus. Ning, nagu alati on arvatud, ka paras annus stressi.

Nüüd aga on USA teadlaste tiim teinud kindlaks, et tipus turnivate isikute stressitasemed on madalamad kui neil, kes vastutavatel kohtadel ei istu.

Harvardi Kennedy Kooli avaliku korra ja juhtimise professor Jennifer Lerner ja tema meeskond võtsid vaatluse alla liidreid nii avalikust kui erasektorist, nende hulgas sõjaväeohvitsere, äriettevõtete tegevjuhte, valitsusametnikke ja mittetulundusühingute juhte kõikjalt maailmast.

Nagu selgus, olid liidrite stressitasemed – mida mõõdetakse stressihormoonide nagu kortisooli järgi – reatöötajatest ja alluvatest madalamad.

Edasiste uuringute käigus selgus, et isegi tippude tipud olid vähem stressis kui madalamatel pulkadel juhid.

Teadlased usuvad, et vähest stressi selgitab olukorra kontrollimise tunne.

«Meie tõendid kinnitavad, et kõrgematel juhtidel on tunne, et neil on elu rohkem kontrolli all,» ütleb professor Lerner. Ta selgitab, et sellest tulenevalt on neil madalam kortisooli tase.

Professor Lerner lisab aga, et on ka alternatiivne selgitus – nimelt võivad mõned isikud tõusta tippu tänu sellele, et suudavad «isoleerida end stressist, mis suurema vastutusega kaasneb».

Uurimistöö «Leadership is associated with lower levels of stress» ilmus teadusajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles