Riigikontroll: meie võimalused Tallinna Sadama juhtumis on ammendunud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Sadama juhid on veendunud, et Muuga konteinerterminali 17. kai hankemenetlus viidi läbi korrektselt.
Tallinna Sadama juhid on veendunud, et Muuga konteinerterminali 17. kai hankemenetlus viidi läbi korrektselt. Foto: Peeter Langovits

Pärast riigiprokuratuuri hinnangut, et neil puudub alus käivitada kriminaalmenetlust uurimaks Tallinna Sadama kai ehitust, on riigikontrolli menetluslikud võimalused selles juhtumis ammendunud.

«Riigiprokuratuuri vastusest nähtub, et prokuratuuril pole kahtlust – Tallinna Sadama juhtkond ja töövõtja on antud küsimuses tegutsenud ühel meelel ehk riigikontrolli aruandes kirjeldatu leidis tegelikult aset poolte kokkuleppel,» kommenteeris riigikontrolli kommunikatsioonijuht Toomas Mattson.

«Riigikontrolli menetluslikud võimalused riigi huvide kaitsmisel selles juhtumis on paraku ammendunud, lisas ta.

Riigiprokuratuur nõustus reedel põhja ringkonnaprokuratuuri varasema seisukohaga, mille järgi puudub alus käivitada kriminaalmenetlus uurimaks Tallinna Sadama kai ehitust ning sellega seoses üles kerkinud riigikontrolli kahtlusi.

Olles läbi vaadanud asjakohased materjalid, jõudis riigiprokuratuur seisukohale, et ringkonnaprokuröri otsus kriminaalmenetluse mittealustamiseks kelmuse tunnustel oli seaduslik ja põhjendatud, kuna puuduvad kelmuse elementaarsed objektiivsed koosseisutunnused.

Riigiprokuratuur viitab oma kirjas ka riigikohtu otsusele, mille järgi eeldavad kelmuse objektiivsed tunnused pettust ehk teadvalt vale ettekujutuse loomist, mille tõttu satub kannatanu eksitusse, teeb varakäsutuse ning teo toimepanija saab varalist kasu.

Põhja ringkonnaprokuratuur otsustas 3. septembril mitte alustada riigikontrolli avalduse alusel kriminaalmenetlust Tallinna Sadama Muuga konteinerterminali 17. kai ehituse asjaolude uurimiseks. Seepeale pöörduski riigikontroll kaebusega riigiprokuratuuri poole.

Riigikontroll saatis 13. augustil Põhja ringkonnaprokuratuurile avalduse, milles palus kontrollida, kas KMG Inseneriehituse AS võib olla toime pannud kelmuse, esitades Tallinna Sadamale valeandmeid, et suurendada sadamakai ehitusega seotud tööde eest makstavat tasu 28,9 miljoni krooni võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles