Pangakaardi magnetriba hõlbustab varastamist

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pangakaart.
Pangakaart. Foto: Panther Media / Scanpix

Sularaha väljavõtmine automaatidest, mis kasutavad pangakaardi tuvastamiseks vaid kaardi tagaküljel olevat magnetriba ja PIN-koodi, teeb kuritegelikele jõududele pettused lihtsaks.

«Kuritegelikud jõud harrastavad tihti järgitehtud kaartidega sularaha väljavõtmist väljaspool Euroopat ja pigem eksootiliste riikide väheturvatud automaatidest, mis kasutavad kaardi tuvastamiseks vaid magnetriba ja PIN-koodi. Parim võimalus tagada suurem turvalisus ning samas mitte jätta klienti rahahätta on seada teatud piirangud neis ebaturvalistes sularahaautomaatides toimetamiseks,» selgitas Sampo panga kaardivaldkonna juht Virgu Kirss.

 «Suurimate kuritegude puhul liiguvad kiiresti tuhanded eurod läbi ebaturvaliste sularahaautomaatide ja isegi kui klient saab lõpuks pangalt oma raha tagasi, toimub enne põhjalik uurimine, mis rahaga tegelikult juhtus.»

Vaid magnetribal töötavaid sularahaautomaate leidub Mehhikos, Malaisias, Tais, Filipiinidel, Vietnamis, Kambodžas, Hiinas, Laoses, Indoneesias, Indias, Nepalis, Bhutanis, Bangladeshis, aga ka Austraalias, Uus-Meremaal, USA-s, Hong Kongis, Jaapanis ja Lõuna-Koreas. Väliselt on vaid magnetriba kasutavad automaadid sarnased tavapäraste kiipe kasutavate sularahaautomaatidega, erinevus selgub vaid raha välja võttes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles