Uuring: riiete pärast kiusamine on koolis levinud

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Tänasel konverentsil «Kes õpetaks noore targalt tarbima?» tutvustatud uuringust «Mina. Maailm. Meedia» selgus, et riiete pärast kiusamine on koolis levinud.


12-17-aastaste hulgast väitis 25 protsenti eesti ja 38 protsenti vene koolide õpilastest, et nende klassis pole kunagi kedagi rõivaste pärast kiusatud. Samas väitis tervelt 37 protsenti 12-aastastest, et kedagi kiusatakse sel põhjusel kogu aeg.

Gümnaasiumi minek tundub aga Tartu Ülikooli sotsiaalse kommunikatsiooni vanemteadur Margit Kelleri sõnul olevat murdepunkt, sest 17-aastastest tunnistab seda, et kedagi riiete pärast kiusatakse, vaid 3 protsenti.

Tänasel konverentsil esinenud riigikogu liikme Aivar Riisalu sõnul on selline kiusamine kuritegu ja selle eest tuleb karistada. Samuti käis ta välja mõtte, et esimeses viies klassis võiks probleemide vältimiseks olla koolivorm. 

Kaubamärk on poistele uuringu põhjal märksa olulisem kui tüdrukutele: enda jaoks peab seda riiete puhul tähtsaks 38 protsenti tüdrukutest ja 55 protsenti poistest, sarnased on uuringu põhjal protsendid ka spordiriiete ja -varustuse puhul. Samas tuli eriti tüdrukute puhul välja, et brändid on olulised just koolis, mitte niivõrd vastajatele isiklikult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles