Lugeja küsib: miks on kuus protsenti rasva sisaldav toode lahja?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Farmi toorjuustumaius.
Farmi toorjuustumaius. Foto: ww.farmi.ee

Üks Postimehe lugeja tundis huvi, miks on Farmi toorjuustumaiuse karbil märge light, kuigi see sisaldab ligi kuus protsenti rasva. «Sama rasvast kohupiima ju lahjaks ei peeta,» arutles ta.

«Väide, et toode on light või lahja, ja iga väide, millel on tarbija jaoks tõenäoliselt sama tähendus, võib esitada toote märgistusel ainult siis, kui näiteks toote rasvasisaldust on võrreldes sarnase tootega vähendatud vähemalt 30 protsenti,» selgitas veterinaar- ja toiduamet piimahügieeni peaspetsialist Edward Sooba.

Ta lisas, et samuti tuleb siis välja tuua omadus(ed), millest tulenevalt on toit light või lahja. «See tähendab, et toote märgistuselt peaks saama teada, mida ja kui palju (toitainet ja/või energiasisaldust) on selles light tootes vähendatud,» selgitas ta.

Maag piimatööstuse kvaliteedijuhi Alevtina Tjulkina sõnul on Farmi banaani- ja maasika-toorjuustu maiuse kaanel sõna light kõrval välja toodud ka rasva protsent. «Tavapärases toorjuustus on rasva ligi 30 protsenti, seega on ligi kuueprotsendiline toorjuustukreem lahja,» märkis Tjulikna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles