Lepik: viie aasta perspektiivis tõuseb Euribor kindlasti üle nelja protsendi

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Lepik.
Kristjan Lepik. Foto: Peeter Langovits

Praegu nii Euroopas kui USAs toimuva rahatrüki juures ei suudeta inflatsiooni allapoole tuua ning see jääb ka edaspidi Euroopa Keskpanga eesmärgiks seatud kahest protsendist kõrgemaks, tõdesid eksperdid Tallinnas Nokia kontserdimajas toimuval investeerimismessil Rahakompass 2012.

«Pigem ei suudeta inflatsiooni alla tuua. Inflatsioon hakkab kasvama kiiremini kui keskpankurid täna ootavad,» lasusus Tarkrinvestor.ee asutaja Kristjan Lepik. «Kui küsida, kas viie aasta perspektiivis läheb Euribor üle nelja protsendi piiri, siis kindlasti,» kinnitas Lepik. Kuue kuu Euribori on peamine kommertspankade väljastavate laenude alus.

Lepiku sõnul toob rahatrükk inflatsiooniriski, mida hiljem on väga raske tagasi tõmmata. Inflatsioon lööb aga kõige valusamalt vaesemaid inimesi ja vaesemaid riike, sest toidukorv kallineb, toidukorvile kulutatav summa aga moodustab just vaesemate väljaminekutest protsentuaalselt suurema osa.  Seega tekitab kõrge inflatsioon sotsiaalset ebakindlust. «Kui see oleks minu võimalus, siis ma seda rahatrükki ei teeks, vaid elaks mõned aastad kasinamalt,» lausus Lepik.

«Ideaaliks olevat alla kaheprotsendilist inflatsiooni me tõenäoliselt ei näe,» lausus Maris Lauri, märkides, et kui see peaks juhtuma, saab see olema väga lühiajaline periood.

Lepiku sõnul võib lühiajaliselt ehk 6-9 kuu perspektiivis inflatsiooni pidurdada Hiina jahtumine, kuid Hiina jahenemise peatamise ja kasvu turgutamise sammud tähendavad ka seal rahatrükki ning seega saab pikemas perspektiivis inflatsioonisurve hoopis hoogu juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles