Tolm ja suitsetamine võivad saada arvutile saatuslikuks

, IITBussi juhatuse liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puhastama arvutis peitub rohkem tolmu, kui arvutiomanik ise eales arvata oskab.
Puhastama arvutis peitub rohkem tolmu, kui arvutiomanik ise eales arvata oskab. Foto: Toomas Huik

Üks arvuti põhikomponendi – emaplaadi – rikkimineku põhipõhjusi on ülekuumenemine. Plaat kuumeneb tavaliselt kolmel põhjusel: tolm, lemmiklooma karvad ja suitsetamine.

Kõik need ummistavad arvuti ventilatsiooni ja selle tagajärjel kuumeneb masin üle. Lauaarvutite korpused on projekteeritud nii, et kuum õhk väljuks vastavatest avadest.

Mõnikord jäetakse aga lisakaartide augud lahtiseks ja see pole arvutile hea. Õhuvoolud võivad muuta suunda ja nende pilude kaudu tuleb sisse lisatolmu. Aukude kaudu võivad sinna sisse sattuda ka väiksemad putukad, kui kellelgi peaksid need kodus olema. Nende kehad ja väljaheited võivad kahjustada elektroonikakomponente.

Suitsetamine tekitab arvutisse pruunika olluse, mis koos tolmu ja karvadega ummistab jahutussüsteeme kõige rohkem. Sellist arvutit on raskem puhastada ja seda tuleks teha ka tihedamini.

Kuidas puhastada

Arvutit võib puhastada suruõhuga, aga saab hakkama ka pintslikese ja tolmuimejaga. Suruõhku võib saada suuremast kompressorist või siis väiksematest suruõhuballoonidest, mida müüakse arvuti- ja elektroonikapoodides. Ühest balloonist tavaliselt piisab.

Suurema kompressori kasutamisel peaks olema ettevaatlik, kuna suur surve võib vigastada väikesemaid plastikdetaile ja -komponente plaadil.

Tugeva survega puhastades peaks näpuga ventilaatori tiivikut kinni hoidma, sest väga kiiresti pööreldes võib see katki minna. Samas võib kiire pöörlemine mõne ventilaatori elektroonika läbi põletada, kuna nii võib mõni ventilaator muutuda generaatoriks ja ise voolu tekitada.

Kui suruõhku pole, võib tolmu pühkida pintsliga, samal ajal tolmuimejaga lähedalt imedes. Hästi sobivad lame ja peen pintsel, mida naised kasutavad juuste värvimisel. Kui aga ka seda pole, aitavad head kopsud või tuuline ilm.

Lisaks emaplaadile ja protsessori radiaatorile tuleks puhastada ka toiteplokki. See on tavaliselt kandiline karp, kuhu ühendatakse voolujuhe. Hea oleks see arvutist välja võtta ja lahti keerata, aga puhastada saab seda ka siis, kui see on arvuti küljes.

Lauaarvuti klaviatuurinuppude vahele jääb tolmu, karvu ja toitu. Seda saab samamoodi pintsli ja tolmuimejaga puhastada. Suruõhuga survega peab taas kord ettevaatlik olema, sest osal klaviatuuridel on kergesti purunevad nupumehhanismid.

Muud mustust saab maha kas tavalise vee või alkoholilahusega. Puhastuslapp ei tohiks tilkuda, kuna vedelik võib sattuda elektroonika skeemi vahele ja selle rikkuda.

Uuemad, punase optilise silmaga hiired erilist hoolt ei vaja. Kui punase silma ees on nähtavalt tolmu, võib selle sealt eemaldada. Ettevaatlik peaks olema klaasläätsega, et see ei saaks kriimustatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles