Lugeja küsib: kuidas peaks puu- ja köögivilju pesema?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljade pesemiseks piisab leigest jooksvast veest.
Viljade pesemiseks piisab leigest jooksvast veest. Foto: SCANPIX.

Juba mitmendat nädalat kutsutakse nii poodides kui ka reklaamide kaudu eestlasi üles sööma rohkem puu- ja köögivilju. Kuid kuidas poest ostetud viljad ka nii puhtaks saada, et need tõesti kahjulikest ainetest vabad oleksid?

Vastab Veterinaar- ja toiduameti toiduosakonna peaspetsialist Jaana Oona:

Tavaliselt pestakse marju, puu- ja köögivilju, et eemaldada pinnal esinevaid mikroorganisme, taimekaitsevahendite jääke või muud mustust, mis on sinna sattunud mullast, ümbritsevast keskkonnast või toodetega kokkupuutunud materjalidest ning inimestest.

Puu- ja juurvilju soovitatakse pesta ka enne koorte ja muude mittesöödavate osade eemaldamist, et koortelt kätele sattunu kaudu ei saaks söödavad osad saastatud.

Puuvilju ei tohi pesta mingi puhastusvahendiga, välja arvatud spetsiaalselt valmistatud tooted, mis on nii tähistatud ja millel on kasutusjuhend. Siiski pole viimaste kasutamine laialt levinud, eriti kodumajapidamistes.

Marju, sh viinamarju tavaliselt loputataksegi jooksva vee all ning seejärel nõrutatakse. Harja peaks kasutama ainult väga määrdunud, paksukooreliste ja tugevama viljalihaga puuviljade korral. Seega üldiselt puuvilju  hõõrutakse õrnalt käte vahel ja loputatakse jooksva leige vee all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles