Rehvivahetus hakkab hoogu sisse saama

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talverehvid.
Talverehvid. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Rehvitöökodade kinnitusel on rehvivahetushooaeg alanud vaikselt, kuid lähipäevadel on oodata juba suuremat tunglemist.

Rehvitöökoda Pärnu mnt 463 omaniku Kristjan Lõhmuse sõnul ei ole veel järjekorrad väga pikad, ehkki möödunud nädalaga võrreldes on sagimist sel nädalal juba tunduvalt rohkem. «Seni oli vaikne, nüüd läheb aga kiiremaks ja arvatavasti homme ja ülehomme enam samale päevale aega ei saa,» arvas ta.

Lõhmus nentis, et suurem osa kliente jätab rehvivahetuse siiski viimasele minutile. «Kui ilmaennustus näitab, et öösel on külm ja päevalgi on juba miinuskraadid, siis selle peale inimesed n-ö aktiveeruvad,» märkis ta.

Vahetusteenuse hind sõltub Lõhmuse sõnul velje tüübist ja läbimõõdust, samuti auto tüübist. Tavalise keskklassi sõiduauto rehve saab Tallinnas Pärnu maantee rehvitöökojas vahetada 30 euro eest, paki- ja maastikuautode puhul on hind kõrgem.

Ühe rehvi hind jääb Lõhmuse kinnitusel vahemikku 60-150 eurot. 15-tolliste rehvide hinnad algavad 60 eurost, ent kallimad, näiteks Michelini ja Continentali rehvid, maksavad 150 eurot.

Lõhmus nentis, et suveks eelistatakse pigem odavamaid, talveks valitakse aga kallimad rehvid. «Talverehvide puhul on olulisem kvaliteet, seda just turvalisuse mõttes,» märkis ta. Siiski soetatakse palju ka odavamaid rehve. «Turule on tekkinud väga palju igasuguseid Hiina rehve, mis on aastatega päris heaks läinud,» leidis Lõhmus.

Rehvitöökoja Kummi-Ott juhataja Priit Muru sõnul võib aga Hiina rehvidega alt minna. «Nende ostmine on loterii – võib saada väga head, kuid võib ka ämbrisse astuda. Kindlam oleks osta Eestis taastatud rehve,» leidis ta.

Muru kinnitusel on neil veel vabu aegu piisavalt. «Ärgatakse siis, kui lumi maas on,» tõdes ta, et praegu on veel liiga soe. «Huvi tuntakse, aga hullumaja on alles ees.»

Enamasti eelistavad kliendid tema sõnul naastrehvi. «Lamellrehve ei julgeta väga proovida, kuid kes on proovinud, võib jällegi väga rahul olla,» märkis Muru.

Rehvide vahetamine maksab Kummi-Oti rehvitöökojas 25-35 eurot. Rehvid on Muru kinnitusel suure konkurentsi tõttu soodsamaks läinud. Taastatud ja uute rehvide hinnad jäävad neil vahemikku 50-100 eurot. Näiteks maksavad 15-tollised Michelini rehvid 85, Continentali rehvid 87,5 ning Good Year’i rehvid 79 eurot.

«Kasutatud rehvide hinnad algavad meil 10 eurost ja ka nendega saab talvel hakkama,» nentis Muru, kelle sõnul otsitakse nii häid kasutatud rehve kui ka odavamaid taastatud ja uusi rehve.

Rehvitakso omanik Imbre Jõgimar ütles samuti, et kuna nüüd lubati külmakraade, läheb kohe suureks tunglemiseks. Lamellrehvidele eelistatakse tema sõnul naastrehve.

Sõiduauto puhul maksab vahetus Rehvitaksos 28 eurot. Maasturite ja kaubikute omanikud peavad aga välja käima 35 eurot. 15-17-tollised rehvid maksavad 40-100 eurot, sõltuvalt firmast. «Rohkem müüme uusi rehve,» lausus Jõgimar.

Ilmaennustuse kohaselt on lähipäevil oodata külmakraade ja teedele võib tekkida libedus. RSA kindlustuse autokindlustuse riskijuht Tanel Kursi sõnul on praegu õige aeg mõelda talverehvide paigaldamisele, kuna suverehvide haardevõime väheneb juba nullilähedaste soojakraadide juures.

«Seni valitsenud head teeolud võivad muutuda lähipäevil saabuvate külmakraadidega väga kiiresti ja ootamatult keeruliseks, siis on talverehvid ohutut liiklemist silmas pidades asendamatud,» ütles ta.

Naastrehvide kasutamine on lubatud 15. oktoobrist 1. aprillini. Talverehvid on Eesti teedel kohustuslikud detsembrist märtsini.

Rehvide vahetus Kummi-Oti rehvitöökojas

Sõiduautod

12“-14“

15“-17“

18“-19“

20“-...

4 rehvi, plekkvelg

25 eurot

25 eurot

25 eurot

 

4 rehvi, valuvelg

25 eurot

30 eurot

35 eurot

40 eurot

Rehvide vahetus ja tasakaalustamine Catweesis

Plekkvelg (4tk)

36 eurot

Valuvelg kuni 17" (4tk)

47 eurot

Valuvelg alates 18" (4tk)

56 eurot

Rehvide vahetus Rehvid Pluss OÜ töökojas

 

 13"-14"

 15"

 16"

 17"

18"-19"

20"-...

 4 rehvi täisvahetus, sõiduauto plekkvelg

25 eurot

27 eurot

29 eurot

30 eurot

 

 

 4 rehvi täisvahetus, sõiduauto valuvelg

27 eurot

30 eurot

33 eurot

36 eurot

39 eurot

42 eurot

 4 rehvi täisvahetus, maastur

33 eurot

35 eurot

38 eurot

41 eurot

44 eurot

47 eurot

 4 rehvi täisvahetus, kaubik (C tähistusega rehvid)

30 eurot

33 eurot

36 eurot

39 eurot

 

 

Loe ka, mida teada rehvidest külmade ilmade tulekul ja mida tasub rehve ostes silmad pidada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles